Zakwas na żurek. Przepis na tradycyjną bazę do zupy. Wypróbuj sposób na wielkanocną potrawę

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 123rf.com/gpointstudio/zdjęcie ilustracyjne


Aromatyczny i kwaśny zakwas to podstawa udanego żurku wielkanocnego. Najczęściej przygotowuje się go z mąki razowej żytniej, liści laurowych, ziela angielskiego i czosnku. Nasze mamy i babcie często wrzucały kromkę razowego chleba, aby przyspieszyć zakwaszanie. Dzielimy się przepisem na domowy zakwas na żurek.

Zakwas na żurek – sprawdzony przepis na Wielkanoc

Liczba porcji: na litrowy słoik.
Czas przygotowania: 10 minut + 7 dni fermentacji.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 ml przegotowanej i przestudzonej wody,
  • 60 g mąki żytniej razowej,
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • opcjonalnie: 1 kromka razowego chleba.

Czytaj także: Domowy zakwas na barszcz biały. Oto bezproblemowy przepis na Wielkanoc. Zrób go tydzień wcześniej i ciesz się łagodnym smakiem

Jak zrobić zakwas na żurek?

Przygotowanie:

  1. Do dużego, czystego słoika wlej 500 ml przegotowanej i przestudzonej wody.
  2. Wsyp 6 łyżek mąki żytniej razowej i całość wymieszaj.
  3. Dodaj kilka ziarenek czarnego pieprzu, dwa ząbki czosnku, trzy liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego.
  4. Ponownie wymieszaj, przykryj ręcznikiem papierowym lub gazą i odstaw w zacienione, ciepłe miejsce na co najmniej tydzień.
  5. Zakwas na żurek należy raz dziennie zamieszać. Przed użyciem należy wyjąć przyprawy.
quiz Co wiesz o najpopularniejszych zupach świata? [QUIZ]

Rozpoznanie zepsutego zakwasu

Prawidłowo przygotowany zakwas na owocowo-octowy aromat. Przy tym pachnie świeżymi drożdżami. Ważne, aby obserwować powstający zakwas i uchronić go od ewentualnego spleśnienia. Zepsuty zakwas na żurek będzie pokrywał się białą lub szarą pleśnią, a także będzie odstraszał zapachem. Warto pamiętać, iż spleśniały zakwas nie nadaje się do spożycia.

Przyprawy do zakwasu na żurek

W niektórych domach tradycyjnie do zakwasu na żurek dodaje się łyżeczkę kminku, który nadaje zakwasowi ziemisty aromat. Poza majerankiem czasem żurek doprawiany jest tymiankiem, choć w tej wersji przepis jest bardziej nowoczesny niż tradycyjny. Z reguły do zakwasu nie dodaje się cukru, chociaż niektórzy dodają go, aby zrównoważyć kwaśny smak. Tradycyjnie cukier jest zbędny do przygotowania zakwasu.

Zobacz także: Jak odpowiednio doprawić żurek wielkanocny? Z tymi przyprawami i dodatkami będzie przepyszny

Zakwas zagęści żurek

Domowy żurek można zagęścić dodając więcej mąki z fermentacji zakwasu. Wtedy zupa będzie bardziej treściwa. Żurek można także doprawić gęstą śmietaną np.: o 18% zawartości tłuszczu.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału