Na przestrzeni lat pojawiło się mnóstwo trików na obieranie ugotowanych jajek, które mają pomóc zrobić to gwałtownie i z małą stratą. Dodawanie do wody octu albo soli to jedno z najczęściej proponowanych rozwiązań. Okazuje się jednak, iż większy wpływ ma między innymi sposób gotowania. Wszystko wyjaśnił naukowiec dr Adam Mirek za pośrednictwem Instagrama.
REKLAMA
Zobacz wideo TikTokowe triki z użyciem widelca. Przydadzą ci się każdego dnia!
Dlaczego niektóre jajka trudno się obiera?
- Kluczowa jest świeżość jajka. Te świeże są trudniejsze do obrania, a starsze, mające 7-10 dni, obierają się znacznie łatwiej - wyjaśnia. Jaki to ma wpływ? Jak tłumaczy naukowiec, w jajku są obecne błony, które przylegają do białka. Podczas gotowania białko się ścina i przykleja do błon, dlatego potem trudno jest je rozdzielić. - W starszym jajku wraz z upływem czasu przez pory skorupki ulatnia się dwutlenek węgla, czyli pH jajka rośnie (jest mniej kwaśne). Wyższe pH sprawia, iż białko nie klei się tak bardzo do błon. Ponadto powstaje większa komora powietrzna, co ułatwia obieranie - podsumowuje.
Czy jesteśmy zatem skazani na czekanie, aż jajka będą dostatecznie "leciwe"? Na szczęście nie. - Sposób gotowania też ma znaczenie - zaznacza dr Mirek. - Zanurzenie w gorącej wodzie powoduje szybkie ścinanie białka, które później się łatwiej odkleja. Podobnie działa natychmiastowe schłodzenie jajek w zimnej wodzie lub lodzie, bo powoduje kurczenie się zawartości.
Jak rozpoznać zepsute jajko?
Naukowiec wspomina, iż jajka 7-10-dniowe obierają się łatwiej. A kiedy jest ten moment, w którym w ogóle powinniśmy zrezygnować z ich jedzenia? jeżeli przechowujemy je w lodówce, powinny zachować świeżość choćby przez pięć tygodni. Jajka można też trzymać poza lodówką, jednak wtedy ich trwałość znacznie się skraca, bo do około tygodnia.
jeżeli mamy jakiekolwiek wątpliwości co do daty zakupu i wolelibyśmy uniknąć zatrucia pokarmowego, warto wiedzieć, jak sprawdzić świeżość jajka. Wystarczy do tego naczynie wypełnione wodą. Do środka wkładamy jajko. jeżeli opada na dno, jest całkiem świeże. o ile lekko się unosi, jest już starsze, ale wciąż nadaje się do jedzenia. Gdy zaś pływa na powierzchni wody, to znak, iż należy się z nim pożegnać. W jakiej formie najczęściej zjadacie jajka? Zachęcamy do udziału w sondzie i komentowania.