Za słona kiełbasa? Wrzuć do wody i dodaj to warzywo. Więcej nie wyrzucisz jej do kosza

kobieta.gazeta.pl 1 dzień temu
Co zrobić gdy kiełbasa jest za słona? Niezależnie od tego, czy problem dotyczy domowego, czy kupnego wyrobu, rozwiążesz go z pomocą prostych, a przy tym skutecznych metod. Zawsze możesz też wykorzystać mięso w nieco inny sposób. Wyjdzie pyszne.
Przyrządzona w domu kiełbasa zachwyca smakiem, aromatem oraz banalnie prostym składem z wysokiej jakości produktów, które samodzielnie wybierzesz. Ponadto możesz dostosować ją do swoich preferencji, na przykład z pomocą konkretnych przypraw, tak więc ryzyko, iż ci nie podejdzie spada do minimum. Odpowiednio przygotowana nada się choćby do święconki. Czasami zdarza się jednak, iż wyjdzie za słona. Jak ją uratować oraz co zrobić, gdy kupna będzie miała ten sam problem?


REKLAMA


Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską


Jak uratować przesoloną kiełbasę? jeżeli robisz ją samodzielnie, o tym pamiętaj
Kiełbasę robi się zwykle z kilku różnych mięs wieprzowych (np. chudego z łopatki, tłustego boczku i nieco golonki), jelit oraz po prostu przypraw, w tym przede wszystkim peklosoli, która nada jej odpowiednią słoność. zwykle powinno się jej używać ok. 20 g na kilogram mięsa, choć wiele zależy od osobistych preferencji. Jednak co zrobić, kiedy sypniesz jej za dużo? Oczywiście najłatwiejszym sposobem jest po prostu dodanie kolejnej porcji mięsa. Możesz też wymoczyć je w czystej, ciepłej wodzie, następnie odsączyć i kontynuować proces wyrabiania. jeżeli zaś planujesz ją parzyć, zrób to choćby dwukrotnie, do tego dłużej i w dużej ilości wody (na małym ogniu). Do wody możesz wrzucić ziemniaka lub kawałek cukinii, które "wyciągną" nadmiar soli. Nie zapomnij tylko by potem w razie potrzeby ją jeszcze podwędzić.
PORADA! jeżeli natomiast na kiełbasie pojawią się wykwity solne, możesz usunąć je w naprawdę łatwy sposób. Wystarczy, iż natrzesz ją jadalnym olejem, a znikną od razu.


Jaka kiełbasa do bigosu? Fot. Arkadiusz Wojtasiewicz / Agencja Wyborcza.pl


Co zrobić gdy kiełbasa jest za słona? Nada się do tych potraw
Niezależnie od tego czy zrobiłaś, czy może kupiłaś kiełbasę, która finalnie okazała się za słona, nie musisz wyrzucać jej do kosza, gdyż doskonale nada się jako wsad do innych potraw. Wrzuć ją do bigosu, fasolki po bretońsku lub leczo, a doskonale wzbogaci ich smak. Sprawdzi się także w przypadku włoskiego, mięsnego sosu, jakim jest ragù. Oczywiście pamiętaj, by w takim wypadku użyć w przepisie znacznie mniej soli.


jeżeli zaś problem dotyczy kiełbasy np. kupionej na grilla, możesz wcześniej spróbować ją delikatnie podgotować, zaś potem krótko upiec (lub podsmażyć). Dobrym sposobem jest także wykorzystanie produktów o słodkim lub kwaśnym smaku. Idealnie nada się do tego karmelizowana cebula lub papryka, które doskonale zrównoważą cały przepis i sprawią, iż słoność nie będzie aż tak odczuwalna. Niektórzy zalecają również dodanie odrobiny soku z cytryny. W jakiej formie najchętniej jesz kiełbasę? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału