Wzmacnia odporność i ułatwia odchudzanie. Dodawaj do owsianki zamiast mleka

top.pl 2 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Mleko kokosowe to doskonały produkt, który z powodzeniem zastąpi zwykłe mleko w wielu daniach. Używa się go między innymi w kuchni azjatyckiej, gdzie stanowi doskonały dodatek do zup czy sosów. Co więcej, mleko kokosowe wykazuje cenne adekwatności prozdrowotne – między innymi wzmacnia odporność czy ułatwia odchudzanie.

Mleko kokosowe. Niezwykły sojusznik w odchudzaniu i nie tylko

Mleko kokosowe pozyskuje się, jak sama nazwa wskazuje, z kokosów. Rzeczony produkt jest niezwykle popularny w południowoazjatyckich krajach, gdzie często stanowi składnik rozmaitych zup czy sosów. W przypadku niektórych dań, z powodzeniem można zastąpić nim mleko krowie. Wiele osób używa mleka kokosowego do przygotowywania smacznych owsianek.

Co istotne, mleko kokosowe zawiera wiele cennych składników odżywczych. Mowa tu między innymi o związkach takich jak witamina C, potas, wapń, magnez czy żelazo. Spożywanie mleka kokosowego może pomóc w poprawie odporności, a to za sprawą kwasu laurynowego, który wykazuje adekwatności przecidrobnoustrojowe. Co więcej, mleko kokosowe może przyczynić się do podkręcenia metabolizmu, co pomaga w odchudzaniu. Z tego względu warto włączyć rzeczony produkt do swojego jadłospisu.

Do czego dodawać mleko kokosowe?

Mleko kokosowe może stać się doskonałym dodatkiem do różnych śniadań. Niektórzy dodają je do owsianki zamiast mleka krowiego. Taki posiłek, z dodatkiem zdrowych owoców, będzie idealny na rozpoczęcie dnia.

Jak już zostało wcześniej wspomniane, mleko kokosowe można wykorzystać do przygotowywania wielu azjatyckich dań. Mleczko kokosowe świetnie nada się jako zagęstnik do pikantnej tajskiej zupy z kurczakiem i makaronem. Co więcej, często dodaje się je również do kurczaka curry. Z mleka kokosowego można również przyrządzić doskonały koktajl, który może ograniczyć chęć na podjadanie.

Warto pamiętać, iż mleko kokosowe powinno być spożywane z umiarem. W 100 g produktu znajduje się około 230 kcal i około 24 g tłuszczu, wobec czego nadmierna konsumpcja może przyczynić się do przekroczenia dziennego zapotrzebowania na kalorie.

Zobacz też:

W PRL-u była przysmakiem, zwłaszcza zimą. Dziś mało kto o niej pamięta

Najlepsza zalewa do grzybków. Z tego przepisu robiła ją moja babcia

To sekret długowieczności Japonek. Zawdzięczają mu też szczupłą sylwetkę

Idź do oryginalnego materiału