Wytrawne rogaliki na karnawał

rozmowki-kobiece.pl 2 dni temu

Karnawał to czas imprez i zabawy, warto więc stworzyć niebanalne przekąski dla wegetarian i mięsożerców. Wytrawne rogaliki z różnym farszem idealnie się tu sprawdzą.

Wegetariańskie rogaliki na słono


Zacznijmy od farszu, bo ten jest tu najważniejszy. Sprawdzą się wszystkie wegetariańskie pomysły na klopsiki i kotleciki.

Ja przygotowałam farsz z gotowanej ciecierzycy, soczewicy, płatków owsianych, wędzonych grzybów i czerwonej papryki. Dodanie wędzonych grzybów lub warzyw świetnie się sprawdza w daniach wegańskich. Farsz doprawiłam solą i majerankiem.

Ciasto drożdżowe przygotowałam wg przepisu na paszteciki.

Z pół kilograma mąki wyszło ciasto na 24 rogaliki.

Gdy mamy już ciasto i farsz, zaczynamy robić rogale.

Wytrawne rogaliki


Ciasto dzielimy na 4 kulki. Każdą wałkujemy na okrągły placek. Kroimy go na osiem części. Na każdej układamy farsz i formujemy rogaliki.

Układamy na blasze, smarujemy wodą z gotowania ciecierzycy i posypujemy czarnuszką.

Pieczemy do zarumienienia w temper


aturze 180 stopni.

Podajemy na ciepło z bulionem lub barszczem.

Można też podać na zimno.




Idź do oryginalnego materiału