- Głożyna pospolita, znana też jako „czarne daktyle” to jeden z najstarszych znanych owoców.
- W kwaśnych kulkach skrywa się mnóstwo cennych adekwatności odżywczych.
- Seniorzy powinni włączyć je do swojej codziennej diety.
Coraz więcej osób szuka naturalnych sposobów na wzmocnienie organizmu. Choć w aptekach możemy znaleźć tysiące suplementów diety, żaden z nich nie zadziała tak dobrze, jak wartościowa żywność. W ostatnich latach dużo mówi się o tzw. superfoods, czyli warzywach i owocach, które wyróżniają się bardzo wysoką ilością cennych substancji odżywczych.
Rozwiąż quiz o smakołykach w PRL. Jesteś mistrzem, jeżeli zgarniesz 100 proc. punktów! Dalszą część artykułu znajdziesz pod quizem…
Jednym z takich owoców jest mało znana jujuba, której owoce nazywane są „czarnymi daktylami”. Ta niezwykła roślina była ceniona już w starożytnej medycynie chińskiej. Co warto o niej wiedzieć?
Głożyna pospolita — jeden z najzdrowszych owoców
Głożyna pospolita, znana na świecie jako jujuba to roślina z rodziny szakłakowatych. Rośnie w Indiach, Himalajach, Europie, a także w Chinach. Z wyglądu przypomina coś pomiędzy śliwką a daktylami. W smaku przypomina zaś kwaśne jabłko, jednak niektórzy porównują ją do niedojrzałej śliwki.
Zobacz także: Zaśpiewała piosenkę Maryli Rodowicz. Jurorzy „The Voice Senior” byli wzruszeni
Owoc wykorzystywany był w starożytnej medycynie chińskiej. Ceniono go za liczne adekwatności odżywcze, a także wszechstronne zastosowanie. Spożywany regularnie miał zniwelować ból, leczyć stany zapalne, ułatwiać zasypianie, a także poprawiać pamięć.
Czarne daktyle — adekwatności odżywcze
Owoce jujuba można kupić w dobrze zaopatrzonych supermarketach, a także w sklepach ze zdrową żywnością. Warto włączyć je do swojej codziennej diety ze względu szereg cennych witamin i minerałów. Niepozorne owoce zawierają dużą dawkę witaminy A, witamin z grupy B, witaminy C oraz witaminy E, a także liczne kwasy, które wspierają prawidłową pracę układu nerwowego, odpornościowego, pokarmowego i krwionośnego.
Jak jeść „czarne daktyle”? Można potraktować je niczym suszone owoce. Sprawdzą się jako dodatek do jogurtu, owsianki, koktajlu czy deseru.