Jedz „czarne daktyle”. Wspierają pamięć i pracę wątroby

radiopogoda.pl 23 godzin temu
  • Głożyna pospolita, znana też jako „czarne daktyle” to jeden z najstarszych znanych owoców.
  • W kwaśnych kulkach skrywa się mnóstwo cennych adekwatności odżywczych.
  • Seniorzy powinni włączyć je do swojej codziennej diety.

Coraz więcej osób szuka naturalnych sposobów na wzmocnienie organizmu. Choć w aptekach możemy znaleźć tysiące suplementów diety, żaden z nich nie zadziała tak dobrze, jak wartościowa żywność. W ostatnich latach dużo mówi się o tzw. superfoods, czyli warzywach i owocach, które wyróżniają się bardzo wysoką ilością cennych substancji odżywczych.

Rozwiąż quiz o smakołykach w PRL. Jesteś mistrzem, jeżeli zgarniesz 100 proc. punktów! Dalszą część artykułu znajdziesz pod quizem…

Pytanie 1 z 20
Jak nazywa się to danie?
Krem sułtański
Zupa "nic"
Bajaderka
Następne pytanie

Jednym z takich owoców jest mało znana jujuba, której owoce nazywane są „czarnymi daktylami”. Ta niezwykła roślina była ceniona już w starożytnej medycynie chińskiej. Co warto o niej wiedzieć?

Głożyna pospolita — jeden z najzdrowszych owoców

Głożyna pospolita, znana na świecie jako jujuba to roślina z rodziny szakłakowatych. Rośnie w Indiach, Himalajach, Europie, a także w Chinach. Z wyglądu przypomina coś pomiędzy śliwką a daktylami. W smaku przypomina zaś kwaśne jabłko, jednak niektórzy porównują ją do niedojrzałej śliwki.

Zobacz także: Zaśpiewała piosenkę Maryli Rodowicz. Jurorzy „The Voice Senior” byli wzruszeni

Owoc wykorzystywany był w starożytnej medycynie chińskiej. Ceniono go za liczne adekwatności odżywcze, a także wszechstronne zastosowanie. Spożywany regularnie miał zniwelować ból, leczyć stany zapalne, ułatwiać zasypianie, a także poprawiać pamięć.

Czarne daktyle — adekwatności odżywcze

Owoce jujuba można kupić w dobrze zaopatrzonych supermarketach, a także w sklepach ze zdrową żywnością. Warto włączyć je do swojej codziennej diety ze względu szereg cennych witamin i minerałów. Niepozorne owoce zawierają dużą dawkę witaminy A, witamin z grupy B, witaminy C oraz witaminy E, a także liczne kwasy, które wspierają prawidłową pracę układu nerwowego, odpornościowego, pokarmowego i krwionośnego.

Jak jeść „czarne daktyle”? Można potraktować je niczym suszone owoce. Sprawdzą się jako dodatek do jogurtu, owsianki, koktajlu czy deseru.

Idź do oryginalnego materiału