Wypróbuj ten trik kucharzy na przypalone patelnie. Zabrudzenia znikną już po kilku sekundach

g.pl 1 tydzień temu
Jak usunąć czarny osad z patelni? Przypalenia to jeden z najczęstszych problemów w kuchni. jeżeli płyn do mycia naczyń i druciak nie dają rady, warto zastosować pewien sprytny trik. Często stosują go profesjonalni kucharze, którzy nie mają czasu w szorowanie brudu.
Mycie naczyń zwykle nie należy do naszych ulubionych obowiązków domowych, zwłaszcza gdy trzeba wyczyścić przypalone garnki lub patelnie. Widząc stary, czarny i twardy osad niektóre osoby choćby nie podejmują próby usunięcia go, tylko od razu kupują nowe akcesoria. Oczywiście nie ma w tym nic złego, jednak po co marnować pieniądze, skoro można jeszcze odratować stare naczynia? Wystarczy zastosować pewien prosty trik. Profesjonalni kucharze właśnie tak radzą sobie z największymi zabrudzeniami.


REKLAMA


Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?


Jak wyczyścić mocno przypaloną patelnię? Wypróbuj ten prosty trik szefów kuchni
Szorowanie przypalonych patelni to nie lada wyzwanie, a przy dużych zabrudzeniach zajmuje sporo czasu. Zwykły płyn do mycia naczyń może nie podołać, dlatego konieczne będzie zastosowanie specjalnego triku, który właśnie zdobywa popularność w mediach społecznościowych. Mowa o usuwaniu spalenizny dzięki lodu. Na Instagramie opublikowano niedawno nagranie, na którym widać jak kucharz wrzuca na przypaloną, jeszcze rozgrzaną płytę kostki lodu. Powierzchnia momentalnie zaczęła parować, a brud gwałtownie odpuścił.


Wszystko przez szok termiczny. Gdy lód wpada na skwierczącą powierzchnię, nagły spadek temperatury zmusza patelnię do skurczenia się, tworząc tym samym drobne pęknięcia w uporczywym, zapieczonym tłuszczu. W tym samym czasie lód natychmiast się gotuje, a uderzenie pary wodnej usuwa brud


- tłumaczy mężczyzna na nagraniu.
Zobacz też: Szybkie ciasto z truskawkami i galaretką. Ta przepyszna puszysta chmurka zawsze wychodzi


Do czego można wykorzystać lód? pozostało jeden pomocny trik
Usuwanie zabrudzeń z patelni to niejedyne zastosowanie lodu w kuchni. Mało kto wie, iż sprawdza się on również podczas przygotowywania niektórych potraw. Swego czasu mówił o tym Graham Elliot, juror amerykańskiego MasterChefa. Mężczyzna poleca skorzystanie z tego triku podczas smażenia kotletów do burgerów. Jego zdaniem mięso wychodzi wówczas bardziej soczyste, aromatyczne i nie przesusza się podczas obróbki cieplnej. Wystarczy, iż do surowego kotleta włożymy jedną kostkę lodu, a następnie przełożymy wszystko na patelnię. Lód momentalnie zacznie się roztapiać, a mięso nasiąknie wypływającą wodą. Nie trzeba się martwić, iż burgery będą później zbyt wilgotne, ponieważ pod wpływem ciepła nadmiar płynu częściowo wyparuje.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału