Kalina Jędrusik to nie tylko ikona polskiego kina i teatru, znana była także ze swojego artystycznego stylu życia i wyjątkowej kuchni. Jej przepis na sałatkę z pęczaku stał się prawdziwym hitem. Gwiazda podawała to danie swoim gościom, bo przez dom aktorki i jej męża Stanisława Dygata na warszawskim Żoliborzu przewijały się prawdziwe tłumy. Podobno przepis na to danie przekazywano sobie z ust do ust w całej Warszawie.
Popularność tego przepisu przywróciła m.in. Magda Gessler, która wspomniała o tej sałatce jako o wyjątkowym połączeniu smaków. Podstawową wersję sałatki można wzbogacić nowymi dodatkami: będą do niej pasowały na przykład orzechy pistacjowe, pomidorki koktajlowe oliwki albo ziarenka owocu granatu.

Składniki potrzebne do przygotowania sałatki
Podstawą sałatki Kaliny Jędrusik jest kasza pęczak, która nadaje daniu teksturę. Do tego dochodzą świeże, chrupiące ogórki gruntowe oraz mnóstwo aromatycznych dodatków.
- 1 szklanka suchego pęczaku
- 5 ogórków gruntowych
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2–3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z cytryny do smaku
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: pomidorki koktajlowe, orzechy, ziarenka owocu granatu
To połączenie składników tworzy harmonijną kompozycję, która jest zarazem lekka i odżywcza.
Zdrowe składniki na płaski brzuch
Nie bez powodu sałatka Kaliny Jędrusik zyskała miano zdrowej i dietetycznej. Kasza pęczak to źródło błonnika, który reguluje pracę jelit i długo utrzymuje uczucie sytości. Ogórki działają moczopędnie i wspomagają usuwanie nadmiaru wody z organizmu, co pomaga zmniejszyć obwód talii. Z kolei zielenina – koperek, natka pietruszki i szczypiorek – dostarcza witamin i działa oczyszczająco. Czosnek przyspiesza metabolizm, a oliwa z oliwek wspiera trawienie. Wszystko to sprawia, iż sałatka nie tylko smakuje wyśmienicie, ale też na długo daje uczucie sytości i umożliwia zachowanie płaskiego brzucha.

Krok po kroku – jak przygotować sałatkę
Gotowanie pęczaku: Szklankę kaszy pęczak należy dokładnie wypłukać, a następnie ugotować do miękkości w osolonej wodzie (około 20 minut). Po ugotowaniu odsączyć i ostudzić.
Krojenie warzyw i zieleniny: Ogórki pokroić w drobną kostkę, szczypiorek, koperek i natkę posiekać.
Czosnek: Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
Mieszanie składników: Do miski dodać ostudzony pęczak, ogórki, zieleninę i czosnek. Skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
Doprawienie: Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, dobrze wymieszać.
Sałatkę najlepiej odstawić na około 30 minut, aby smaki się przegryzły.
Danie może być bazą, która pasuje do wielu innych zdrowych dodatków, np. pomidorków koktajlowych czy orzechów. Sałatka będzie też pasowała do pieczonego mięsa albo dań z grilla.