Sól ma szerokie zastosowanie w kuchni. Stanowi podstawową przyprawę każdego dania. Można również używać jej do czyszczenia brudnego piekarnika. Sprawdź, jak doczyścić to urządzenie dzięki roztworu solnego. W końcu pozbędziesz się uporczywych zabrudzeń.
Jak usunąć tłuszcz i zaschnięte jedzenie z piekarnika?
W piekarniku brud zasycha w błyskawicznym tempie. jeżeli nie czyścimy go regularnie, to w końcu dochodzi do tego, iż musimy długo szorować wnętrze urządzenia, aby usunąć tłuszcz i przypalone resztki jedzenia. Warto zatem poszukać rozwiązań, które pozwolą na szybsze pozbycie się zabrudzeń.
Środki czystości bywają tak silne, iż aż szczypią w oczy. Zanim pójdziesz po nie do sklepu, najpierw wypróbuj domowy trik z użyciem soli. Jak ta przyprawa działa na zabrudzenia?
Sól ma adekwatności ścierne, dlatego bez problemu radzi sobie z uporczywymi zabrudzeniami, jednak nie uszkadza powierzchni piekarnika. Dodatkowo działa dezynfekująco, dzięki czemu urządzenie będzie nie tylko doczyszczone, ale też pozbawione bakterii i nieprzyjemnego zapachu.
Czyszczenie piekarnika solą - przygotuj roztwór solny
Żeby przygotować roztwór solny do czyszczenia piekarnika, wystarczy wymieszać pół szklanki soli w litrze ciepłej wody. Przyprawa musi się niemal całkowicie rozpuścić.
Przed czyszczeniem piekarnika należy wyjąć z niego ruszty. Wtedy będziemy mieć łatwiejszy dostęp do jego każdej części.
To urządzenie czyścimy dzięki gąbki zamoczonej w roztworze solnym. Szczególnie skupiamy się na uporczywych zabrudzeniach.
Na te najtrudniejsze do wyczyszczenia plamy nakładamy więcej roztworu z soli i pozostawiamy go na kilka minut. Po tym czasie zmywamy zabrudzenia gąbką.
Na koniec warto przetrzeć wnętrze urządzenia suchą ścierką. Dzięki temu pozbędziemy się z niego resztek soli.
Zobacz też:
Tak usuniesz zielony nalot z nagrobka. Wystarczą 2 składniki, które masz w domu
Tak zrobisz domowy nawilżacz powietrza. Nie wydasz ani grosza
Zawsze trzymam piłeczkę tenisową w garażu. Chroni mnie przed niechcianymi wydatkami