Nie raz na śniadanie jedliśmy jajka, a potem wypijaliśmy kawę. Mało komu przyszłoby natomiast do głowy, żeby połączyć w kubku te 2 składniki. W Szwecji robią tak non stop. Prawidłowo przyrządzony napój kawowo-jajeczny smakuje wyśmienicie i wykazuje liczne adekwatności zdrowotne. Sprawdź najważniejsze informacje o nim, a od jutra zaczniesz go pić regularnie.
Dlaczego warto pić kawę z jajkiem?
Kawa z jajkiem zawiera witaminy: A, D, E, a także minerały, tj. wapń i fosfor. Te składniki mają dobroczynny wpływ na wątrobę - wspierają jej funkcjonowanie i regenerację.
Mała czarna z tym nietypowym dodatkiem ma obniżoną kwasowość i zneutralizowany gorzki smak, dlatego może być pita przez osoby z refluksem, nadkwasotą czy problemami trawiennymi. Będzie więc świetnym zamiennikiem dla tradycyjnej kawy.
Poza tym ten napój zyskuje wartościowe białko, które jest pożądane przez osoby aktywne fizycznie - pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej. Oprócz tego syci na długo, dlatego hamuje apetyt, dzięki czemu przestajemy podjadać między posiłkami.
Reasumując, kawa z jajkiem - podobnie jak inne napoje kawowe pobudza, poprawia koncentrację oraz pamięć. Dodatkowo ma pozytywny wpływ na wątrobę, działa łagodnie na żołądek i pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn.
Przepis na kawę z jajkiem
Składniki:
- 2 łyżeczki kawy;
- 1 jajko ze skorupką;
- 2 szklanki wody.
Przygotowanie:
Na początek wlej do rondelka 1 szklankę wody i zagotuj ją. W międzyczasie przygotuj jajko: umyj je, sparz wrzątkiem i rozbij w misce, natomiast skorupkę zachowaj.
Potem dodaj do niego kawę i wymieszaj całość tak, żeby powstała jednolita masa. Wtedy wlej ją do wrzącej wody i cały czas mieszaj. Dorzuć jeszcze pokruszoną skorupkę i gotuj napój przez 5 minut.
W kolejnym kroku dolej drugą szklankę wody i całość gotuj przez 2 minuty. Na koniec przecedź kawę z jajkiem przez sitko, a uzyskasz delikatny, kremowy napój o puszystej konsystencji.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do takiej małej czarnej słodzidło czy mleko, które dodatkowo wzbogacą jej smak. Możesz pić ją o każdej porze dnia - na czczo, po posiłku lub do deseru.
Zobacz też:
Ten grzyb jest jadalny i bardzo zdrowy. Nikt go nie zbiera, bo wygląda jak kosmita
Zaparz i pij zamiast herbaty. Przestaniesz podjadać i poczujesz luz w spodniach
Wystarczy kilka kropel. Problem muszek owocówek w kuchni zniknie w mgnieniu oka