Wyhoduj rzodkiewkę w rozmiarze XXL. Ten nawóz zapewnia bogate plony

shareinfo.pl 9 godzin temu
Zdjęcie: rzodkiewka


fot. Pixabay

Jedną z nowalijek, która zapowiada nowy sezon, jest rzodkiewka. To chrupiące warzywo z rodziny rzepowatych jest bogate w składniki mineralne i błonnik. Wzbogaci smak surówek, kanapek czy sosów. To też lekka i zdrowa przekąska między posiłkami. Ostatnimi czasy domowa uprawa rzodkiewki stała się niezwykle popularna i z tej przyczyny powstało wiele nowych gatunków. w tej chwili możemy wybierać w rzodkiewkach o różnych smakach, kolorach czy kształtach. Wybór konkretnej odmiany zależy od preferencji. Jednak każdy ogrodnik chciałby zebrać bogate plony. Nawóz z kuchennej szafki pomoże osiągnąć ten cel.

Rzodkiewka to bardzo wytrzymałe warzywo. Dobrze znosi przymrozki i nie jest zbyt wymagająca. Najlepiej siać ją wczesną wiosną lub jesienią, ale nie latem, bo plonów prawdopodobnie nie będzie. Rzodkiew nie lubi upałów. Najlepiej wysiewać ją w marcu/kwietniu lub dopiero we wrześniu. Ona rozwija się dość szybko, więc zbiorów można spodziewać się w szybkim czasie – choćby po miesiącu.

Warto wiedzieć, iż nie zawsze nawożenie jest konieczne. jeżeli rzodkiewkę posadzono w dobrej glebie (żyznej i próchniczej), wtedy dodatkowe dokarmianie jest zbyteczne. Mało tego, korzenie nie tolerują nadmiaru nawozów mineralnych. Gromadzą w nich azotany, które mogą przeobrazić się w niebezpieczne dla ludzi azotyny. Warto użyźniać podłoże jeszcze zanim rzodkiew zostanie wysiana. Można np. połączyć ją z kompostem. jeżeli jednak gleba jest słaba, a rzodkiewka wymaga wzmocnienia, warto wspomóc ją domowym nawozem z drożdży. Jak go zrobić?

Świeże drożdże (10 dag) zalej ciepłą wodą (10 litów) i mieszaj do roztopienia. Następnie odstaw mieszaninę na ok. 60 minut i po tym czasie podlewaj swoją rzodkiewkę.
Drożdże są bogactwem witamin z grupy B i mikroelementów. Dzięki nim korzenie urosną duże, jędrne i zdrowe.

Idź do oryginalnego materiału