Wyglądają jak pieczarki, ale są trujące. "Pomyłka może być tragiczna"

kobieta.gazeta.pl 2 godzin temu
Pieczarki dziś dostaniesz w każdym sklepie i warzywniaku adekwatnie od ręki. Mimo to znalezienie ich podczas grzybobrania kusi. choćby wprawny grzybiarz może jednak wpaść w pułapkę. Jaki grzyb trujący jest podobny do pieczarki? Oj, na liście jest niejeden.
Czy wszystkie pieczarki są jadalne? Popularne w niemal każdym domu grzyby wiele osób kupuje w marketach, warzywniakach i pobliskich sklepach. Są jednak i tacy, którzy sami wybierają się na poszukiwania pieczarek lub kupują je od stojących pod lasami innych grzybiarzy. Okazuje się, iż pieczarka pieczarce nierówna. W Polsce występuje ponad 70 gatunków. To, co powszechnie określa się mianem pieczarki, to pieczarka dwuzarodnikowa (zarówno o białych, jak i brązowych kapeluszach). Rośnie na dziko, głównie na polach, w parkach i miejscach nawożonych obornikiem i tam, gdzie wypasane jest bydło, zdecydowanie rzadziej w lasach. Tam możesz natrafić na jadalną pieczarkę białawą o charakterystycznym anyżowym zapachu. Jadalna i często spotykana jest też pieczarka łąkowa (polna) i to właśnie w ich przypadku trzeba szczególnie uważać.

REKLAMA







Zobacz wideo Drogie grzyby rosną w centrum miasta! Są jednymi z najsmaczniejszych



Jak sprawdzić, czy pieczarka jest jadalna? Tak rozpoznasz trujące okazy
Dlaczego? Owocniki można pomylić ze śmiertelnie trującym muchomorem jadowitym. W odróżnieniu od pieczarki ma on białe blaszki na każdym etapie rozwoju i charakterystyczną osłonę na trzonie. Młode okazy mogą mieć białe kapelusze. Pieczarki polne mają białe blaszki, gdy owocniki są jeszcze zamknięte. Z czasem ciemnieją.


Pułapką może być też trująca pieczarka karbolowa i szarołuskowa. Ich spożycie u wielu osób powoduje silne mdłości, wymioty i zaburzenia trawienia, potęgowane przy spożyciu alkoholu. Choć z pieczarką łąkową łączy je biały kapelusz i różowawe blaszki u młodszych okazów, trujące owocniki po uszkodzeniu żółkną (zarówno na kapeluszu, jak i trzonie) i wydzielają charakterystyczny, nieprzyjemny zapach przypominający karbol, atrament.




Złota zasada grzybobrania. Leśniczy ostrzegają
Leśniczy i Sanepid przypominają, iż podstawową zasadą jest zbieranie wyłącznie owocników, które dobrze znasz. Nie zbieraj okazów młodych, bez dobrze wykształconych cech danego gatunku. To one są bowiem najczęstszą przyczyną fatalnych pomyłek.
o ile nie jesteś pewien, czy grzyb, który znalazłeś, jest jadalny – nie ryzykuj! choćby najbardziej doświadczonym grzybiarzom przytrafiają się pomyłki, które mogą być tragiczne w skutkach
- ostrzega Ministerstwo Zdrowia. Nie kieruj się wyłącznie kolorami kapelusza albo zapachem i unikaj wprowadzających w błąd metod rozpoznawania gatunków trujących (gorzki smak, zabarwienie cebuli podczas gotowania). W razie wątpliwości skorzystaj z pomocy grzyboznawcy lub klasyfikatora grzybów w najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału