Nasza młodzieżowa ekipa Coolturalnego Wolontariatu miała wczoraj okazję przenieść się do… pachnącego historią i świeżym pieczywem Krakowa! A konkretnie – do niezwykłego miejsca, jakim jest Żywe Muzeum Obwarzanka. Już sama nazwa brzmi smakowicie, a wrażenia? Jeszcze lepsze!
Zwiedzanie muzeum zaczęło się od krótkiej, ale bardzo wciągającej lekcji historii. Dowiedzieliśmy się, iż pierwszy zapis o krakowskim obwarzanku pochodzi aż z 1394 roku, kiedy to na dworze króla Władysława Jagiełły i królowej Jadwigi zapisano wydatki „pro circulis obrzanky”. Trudno uwierzyć, iż od tamtego czasu ten wypiek nie tylko przetrwał, ale wciąż smakuje tak wyjątkowo – i przez cały czas można go kupić na niemal każdym rogu Krakowa.
Ale najciekawsze dopiero było przed uczestnikami – bo w tym muzeum nie tylko ogląda się eksponaty, tutaj każdy staje się piekarzem! Przygotowane wcześniej ciasto czekało, by nadać mu kształt prawdziwego, krakowskiego obwarzanka. Z pozoru proste skręcanie i łączenie ciasta okazało się całkiem emocjonującym zadaniem. Śmiechu było co niemiara, a rywalizacja o najładniejszy kształt rozgrzała wszystkich niemal tak, jak piekarnik.
Potem przyszedł czas na wybór posypki – sól, sezam, mak… każdy tworzył swoje małe dzieło sztuki. Samo obwarzanie, czyli zanurzanie w gorącej wodzie, oraz wypiek ze względów bezpieczeństwa transmitowany był na ekranie dzięki kamerze, która pokazywała proces w piekarni.
Podczas gdy wypieki nabierały złotego koloru, uczestnicy poznawali kolejne ciekawostki: czym różni się obwarzanek od precla i bajgla (uwaga – to naprawdę trzy różne smakołyki!), ile piekarni w Krakowie ma licencję na produkcję oryginalnych obwarzanków i dlaczego ich smak jest tak wyjątkowy.
Wielkim finałem było wręczenie każdemu z nas dyplomu czeladnika obwarzankowego oraz… naszego własnoręcznie uformowanego, jeszcze ciepłego obwarzanka. Nie ma co ukrywać – wszyscy zjedli je w ekspresowym tempie, bo były przepyszne!
To była wycieczka pełna zapachów, śmiechu i nowych doświadczeń. Żywe Muzeum Obwarzanka udowodniło nam, iż historia może być pyszna, a nauka – naprawdę smaczna przygoda.
Projekt Młodzieżowy Wolontariat Kulturalny finansowany jest w ramach programu "Kulturalny Orlen" realizowanego przez Orlen S.A oraz Fundację ORLEN im. Ignacego Łukasiewicza.

Honorowy patronat nad projektem objęli:
Wojewoda Małopolski Krzysztof Jan Klęczar
Wójt Gminy Gdów Zbigniew Wojas
Patronat medialny nad projektem objęli: TVP3 Kraków, Dziennik Polski oraz MójGdów.pl.













