Wybuchowy karczoch. Warzywo eksplodowało podczas krojenia

nowemedium.pl 1 tydzień temu
Wybuchowy karczoch. Warzywo eksplodowało podczas krojenia, fot: Google Images/CreativeCommons

Krojenie karczochów może zakończyć się wybuchem. Przekonała się o tym Włoszka przygotowująca warzywo w kuchni.

Karczochowa eksplozja

Wybuch to prawdopodobnie ostatnia rzecz, której należałoby się spodziewać podczas krojenia warzyw.

Jak się okazuje, choć jest to niezwykle rzadkie, nie jest to jednak nieprawdopodobne.

Przekonała się o tym mieszkanka północnych Włoch.

Kobieta przygotowywała w kuchni karczochy. Podczas krojenia warzywa pojawiła się iskra, a następnie dźwięk wybuchu i dym.

Jak relacjonuje Włoszka, wybuch był niewielki, a cała sytuacja skończyła się na strachy.

Zdarzenie ma swoje wyjaśnienie. Za eksplozję odpowiedzialny najprawdopodobniej był azotan amonu używany jako popularny nawóz.

Jeśli odrobina nawozu dostanie się do środka warzywa, ciepło spowodowane krojeniem może doprowadzić do drobnego wybuchu.

Najlepszą metodą uniknięcia podobnych sytuacji jest dokładne opłukanie warzywa przed rozpoczęciem krojenia.

Idź do oryginalnego materiału