Świeży koperek to, obok pietruszki, najważniejszy dodatek do potraw. Podajemy z nim łososia i owoce morza, dekorujemy rozmaite sałatki, używamy w sosach, do przyprawiania smażonego mięsa i nie tylko. Możesz zamrozić swoje zbiory, aby nigdy nie musieć szukać świeżego lub suszonego koperku w sklepie spożywczym. Jak to zrobić, by sobie nie zaszkodzić?
REKLAMA
Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić
Czy myć koperek przed zamrożeniem? O tym nie powinniśmy zapominać
Mrożenie koperku wydaje się banalnie proste. Warto jednak, przed umieszczeniem go w zamrażarce, dokładnie go opłukać, niezależnie od tego, jaką metodę wybraliśmy. Dzięki temu pozbędziemy się wszelkich zabrudzeń. Wystarczy, iż będziemy trzymać zioła nad zlewem, tak aby nadmiar wody spłynął. Następnie powinniśmy położyć je płasko na ręczniku papierowym i dokładnie osuszyć.
Jak prawidłowo zamrozić koperek? Plastikowe opakowanie to najgorsza możliwa opcja
Wiele osób, zgodnie z zasadą "zero waste", chce maksymalnie wykorzystać wszystko, co ma pod ręką. Tak właśnie jest w przypadku pudełek po lodach, serkach, twarogach i innych produktach, których często dajemy drugie życie, umieszczając w nich np. koperek. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, iż plastikowe opakowania nie są przeznaczone do wielokrotnego mrożenia, z czasem mogą nie tylko wydzielać szkodliwe substancje chemiczne, ale także ulegać zniszczeniu i pękać. Warto więc wcześniej upewnić się, iż pojemnik został przystosowany do ponownego mrożenia.
koperekSvetlana Gujtan / Getty Images/istock.com
Zdecydowanie lepszą opcją, przy której od razu zyskamy poporcjowany koperek, są specjalne foremki, w których mrozimy kostki lodu. Dzięki temu nie tylko unikniesz trudności z odłupywaniem koperku w bryle, ale także będziesz mieć go w małych, wygodnych porcjach, które można przechowywać choćby przez rok. Jak zamrozić koperek tą metodą? Poniżej instrukcja krok po kroku:
Umyj dokładnie koperek i osusz go.
Posiekaj koperek na drobne kawałki.
Przygotuj tackę do mrożenia kostek lodu, przeznaczoną do wielokrotnego zamrażania.
Wsyp posiekany koperek do przegródek tacki.
Zalej koperek oliwą lub ulubionym olejem dobrej jakości.
Włóż tackę do zamrażarki.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu. Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google oraz do zagłosowania w naszej sondzie.






