​Wszyscy robią zupę-krem, a ja wkładam ją do słoików. O przepis na dżem z dyni proszą wszyscy

top.pl 2 dni temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Dynia najczęściej trafia do piekarnika albo na talerz w formie kremowej zupy. A co powiesz na to, by zamknąć jej smak w słoikach? Domowy dżem z dyni to hit jesieni — słodki, aromatyczny i idealny do naleśników, ciast czy świeżej bułki. Nic dziwnego, iż ten przepis gwałtownie podbija serca i kuchnie.

Dynia Hokkaido to królowa jesiennych przetworów. Nie trzeba jej obierać, a jej miąższ ma piękny, intensywny kolor. W połączeniu z pomarańczą i odrobiną przypraw powstaje dżem, który smakuje obłędnie. Zobacz krok po kroku, jak przygotować dżem z dyni, który zachwyci całą rodzinę.

Składniki na dżem z dyni

Do przygotowania dżemu z dyni będziesz ci potrzebna:

  • 1 dynia Hokkaido (ok. 1,6 kg przed oczyszczeniem, ok. 1,1 kg po przygotowaniu),
  • sok z 2 pomarańczy i 1 cytryny (ok. 400-500 ml),
  • 1 szklanka cukru,
  • opcjonalnie: 2-3 jabłka (ok. 400 g), starte na tarce lub pokrojone w kostkę,
  • przyprawy do smaku: cynamon, imbir, wanilia, goździki.

Z takich proporcji powstaje około ośmiu słoiczków dżemu, które zachwycą smakiem podczas zimowych śniadań.

Sprawdź również: Kurki robią się gorzkie w czasie smażenia? Wszystko przez jeden, powszechny błąd

Jak zrobić dżem z dyni krok po kroku?

Umyj dynię, usuń pestki i pokrój ją w kostkę. jeżeli korzystasz z Hokkaido, nie obieraj jej ze skórki. Przełóż kawałki do dużego garnka i dolej świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryny, a jeżeli chcesz wzbogacić smak jabłkami — zastąp sok szklanką wody i dodaj obrane oraz starte owoce. Przykryj garnek i gotuj całość przez około 25 minut na małym ogniu, aż dynia stanie się miękka. Następnie zmiksuj wszystko blenderem na gładką, aksamitną masę. Dosyp cukier, dobrze wymieszaj i gotuj kolejne 15 minut już bez przykrywki, aby dżem lekko zgęstniał. jeżeli lubisz aromatyczne nuty, wsyp odrobinę cynamonu, imbiru, wanilii lub szczyptę goździków. Gorący dżem przelewaj do czystych, wyparzonych słoików, zakręć i odstaw je do góry dnem na godzinę, aby zakrętki się zassały.

Zobacz też:

Te marynowane grzybki nie mają sobie równych. Robotę robi dodatek na ostro

Tak dobrego ciasta ze śliwkami dawno nie jadłam. Robię regularnie, bo w mig znika z blaszki

​Szybkie i banalnie proste racuchy. Zrobisz je z serka wiejskiego

Idź do oryginalnego materiału