Choć czajnik elektryczny jest wygodnym urządzeniem, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie już życia, to jednak ma pewną dużą wadę. Otóż na jego dnie z czasem zaczyna gromadzić się kamień, który jest efektem ubocznym gotowania twardej wody z rur. Biały osad to spory problem, ponieważ nie tylko zmienia smak płynu, ale też może uszkodzić elementy grzewczy. Co więcej, gotowanie wody w zakamienionym czajniku zużywa więcej energii, dlatego tak ważne jest, by jak najszybciej go wyczyścić. Jak to zrobić w sposób bezpieczny i skuteczny?
REKLAMA
Zobacz wideo Płyn do zakurzonych powierzchni. Meble będą pachnące i błyszczące
Co jest lepsze do odkamieniania: ocet czy kwasek? Jedna metoda ma dużą wadę
Pierwszą rzeczą, jaką nasuwa nam się na myśl, gdy myślimy o czyszczeniu czajnika, jest płyn do mycia naczyń. Rzeczywiście ten detergent mógłby się sprawdzić, jednak przy tym sposobie trzeba zachować ostrożność. Nadmiar płynu może uszkodzić elementy grzewcze, a złe wypłukanie jego resztek znacząco wpłynie na smak gotowanej wody. Głównie z tego względu wiele osób nie chce stosować chemii podczas czyszczenia czajnika. Innym skutecznym środkiem będzie ocet, ale tu z kolei problem może stanowić jego ostry zapach. jeżeli szukasz środka bez wyczuwalnej woni, który dobrze wyczyści czajnik, nie uszkodzi go i nie zmieni smaku wody, to najlepiej sięgnąć po kwasek cytrynowy.
Zobacz też: Domowe sposoby na rybiki. Srebrne owady uciekną, gdy poczują ten zapach. Wypróbuj ten prosty trik
Co najlepiej rozpuszcza kamień? Tak gwałtownie wyczyścisz czajnik
Kwasek cytrynowy ma wiele zastosowań - przede wszystkim dobrze radzi sobie w czyszczeniu różnych powierzchni. Doskonale wybieli ciemne tkaniny, ale też świetnie usunie kamień z dna czajnika. Przy okazji nie zmieni smaku wody, a po zastosowaniu poczujemy przyjemny, cytrynowy zapach w powietrzu. Jak go użyć? Wystarczy, iż do czajnika wlejemy wodę, wsypiemy jedną łyżeczkę kwasku, a następnie zagotujemy całą mieszankę. Po uzyskaniu wrzątku, odstawiamy czajnik na około 15-20 minut, by kamień się rozpuścił, a po tym czasie dokładnie przepłukujemy naczynie wodą. Wodę z kwaskiem warto przelać do butelki i wykorzystać później przy sprzątaniu innych miejsc.
Czajnik należy umyć również z wierzchu. Do tego przyda nam się z kolei pasta sodowa, czyli mieszanka dwóch łyżek sody oczyszczonej, łyżeczki szarego mydła i wody. Całość mieszamy w taki sposób, aby konsystencją przypominało gęstą pastę. Później wystarczy nałożyć odrobinę pasty na gąbkę i dokładnie umyć zewnętrzną stronę czajnika.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.