Dlaczego podlaska gęsina podbija Europę, a omija nasze stoły?

ddb24.pl 4 godzin temu
Choć gęsina od wieków jest częścią polskiej tradycji kulinarnej, to na co dzień zjadamy jej zaledwie symboliczne ilości. Tymczasem polskie gęsi, w tym te hodowane w województwie podlaskim, uchodzą za towar eksportowy najwyższej klasy. choćby 90% całej produkcji trafia za granicę, a głównym odbiorcą są Niemcy. Dlaczego Polacy nie doceniają tego "najzdrowszego tłustego mięsa" i jak wygląda jego produkcja w naszym regionie?

Gęsina: zdrowotna bomba na talerzu

Gęsina uchodzi za jedno z najbardziej szlachetnych mięs drobiowych. Choć jest bardziej kaloryczna niż kurczak czy indyk (około 250-300 kcal w 100g), to jej wartości odżywcze są nie do przecenienia. Co sprawia, iż jest tak zdrowa?


Tłuszcz , który ma zupełnie inny skład niż tłuszcz zwierzęcy, np. wieprzowy. Zawiera głównie jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe , które wspierają układ krążenia i pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu.


Białko - w 100g gęsiny znajdziemy 17-20g pełnowartościowego białka, niezbędnego do budowy i regeneracji mięśni.


Witaminy i minerały - mięso gęsie to bogactwo witamin z grupy B (szczególnie B6 i B12), a także żelaza, cynku i selenu , które wspierają odporność i układ nerwowy.


Doda
Idź do oryginalnego materiału