Gęsina: zdrowotna bomba na talerzu
Gęsina uchodzi za jedno z najbardziej szlachetnych mięs drobiowych. Choć jest bardziej kaloryczna niż kurczak czy indyk (około 250-300 kcal w 100g), to jej wartości odżywcze są nie do przecenienia. Co sprawia, iż jest tak zdrowa?
Tłuszcz , który ma zupełnie inny skład niż tłuszcz zwierzęcy, np. wieprzowy. Zawiera głównie jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe , które wspierają układ krążenia i pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu.
Białko - w 100g gęsiny znajdziemy 17-20g pełnowartościowego białka, niezbędnego do budowy i regeneracji mięśni.
Witaminy i minerały - mięso gęsie to bogactwo witamin z grupy B (szczególnie B6 i B12), a także żelaza, cynku i selenu , które wspierają odporność i układ nerwowy.
Doda