W piątkowe popołudnie gościliśmy w Muzeum Ziemi Sokólskiej SOK Stowarzyszenie “4 Kultury Sokółki” realizujące projekt “Byli wśród nas…” poświęcony kulturze żydowskiej. Odbyła się degustacja potraw tradycyjnych kuchni żydowskiej.
Zanim jednak uczestnicy wydarzenia poznali smak przygotowanych na tę okazję przysmaków, mogli spotkać się z publikacją “Smak czulentu” Ewy Krychniak.
Ewa Krychniak od kilku lat interesuje się kulturą żydowską i jej dziejami na Białostocczyźnie. Efektami tych poszukiwań była publikacja poświęcona oświacie żydowskiej, czy wystawa zgromadzonych przez nią judaików w Centrum Trzech Kultur w Suchowoli. Regularnie podejmuje ona działania na rzecz porządkowania cmentarza żydowskiego w Sokółce. W tym roku zaś realizuje ze środków Forum Dialogu projekt mający przypomnieć dawnych mieszkańców miasta – społeczność żydowską. Książka “Smak czulentu” jest wynikiem fascynacji autorki dziejami tej społeczności w Sokółce i jej specyficznymi zwyczajami. Publikacja opowiada historię miłosną osadzoną w międzywojennej Sokółce. Wątek związku między katoliczką a wyznawcą judaizmu jest okazją do przybliżenia w przystępny sposób obrzędowości świątecznej i rodzinnej społeczności żydowskiej. Dodatkowym atutem jest tutaj sięgnięcie przez autorkę do prasy międzywojennej by przywołać z przeszłości nazwiska i postacie związane z Sokółką przedwojenną.
Tytuł powieści można tłumaczyć jako wyraz tęsknoty do wielokulturowej przeszłości Sokółki. Czulent jest daniem tradycyjnym kuchni żydowskiej, spożywanym w szabat, potrawą mięsno-warzywną, gulaszową, bardzo wolno gotowaną, bohaterka powieści – Helena poznaje jego smak, tak jak poznaje “obcą” kulturę swojego wybranka.
Po rozmowie o książce był czas na spróbowanie dań żydowskich wspaniale przygotowanych przez sekcję kulinarną Uniwersytetu Trzeciego Wieku. Były: hamantasze – nadziewane ciasteczka w kształcie trójkąta, bajgle – drożdżowe bułki w kształcie pierścienia, miodownik – słodkie ciasto podawane na żydowski Nowy Rok, oraz makagigi – ciasteczka z miodu smażonego z makiem. Degustacja cieszyła się wzięciem nie gorszym niż książka. Uczestnikom wydarzenia dziękujemy za liczne przybycie i poznanie “od kuchni” zarówno książki jak i urywka zapomnianej kultury dawnych sąsiadów.
Działanie “Byli wśród nas…” realizowane przez Stowarzyszenie “4 Kultury Sokółki” jest współfinansowane z Grantu otrzymanego od Forum Dialogu.
Fot. z wydarzenia – W. Panow: