Dynia to jeden z symboli jesieni, który ochoczo wykorzystywany jest zarówno do tworzenia dekoracji, jak i przyrządzania aromatycznych dań w kuchni. Zachwyca kolorami, wszechstronnością zastosowania, a także bogactwem, jakie w sobie skrywa. jeżeli chcesz wzmocnić przed zimą odporność czy też zadbać o sylwetkę, dynia to doskonały wybór.
Dynia — symbol jesieni pełen zdrowia
Dynia uchodzi za jedno z bardziej wartościowych warzyw, które jesienią przejmuje kuchnię. Należy do rodziny dyniowatych i występuje w wielu odmianach, które różnią się pomiędzy sobą kolorem, kształtem, wielkością czy też smakiem. Do najpopularniejszych i najchętniej wykorzystywanych w kuchni zalicza się dynia zwyczajna, piżmowa oraz dynia hokkaido doceniana za swój intensywny smak.
Roślina ta znana i uprawiana jest na całym świecie, w tym w Polsce. Chętnie wykorzystywana jest do tworzenia jesiennych dekoracji, ale również i w kuchni. Jest stosunkowo niskokaloryczna, dlatego sprawdza się w czasie odchudzania. 100 g dyni to bowiem jedynie 34 kalorie, przez co warto włączyć ją do diety odchudzającej.
Ponadto jest skarbnicą cennych składników odżywczych, takich jak liczne witaminy, w tym witamina A znana jako beta-karoten, a także witaminy C, E i B. To również źródło minerałów, wśród których wymienia się potas, magnez, cynk czy też wapń. W kontekście zdrowia warto również wspomnieć, iż dynia jest źródłem białka oraz błonnika pokarmowego, który reguluje trawienie i zapewnia na dłużej uczucie sytości.
Może cię zainteresować: Gotuję do obiadu zamiast ziemniaków czy ryżu. Syci na długo i pomaga zgubić boczki
Dlaczego warto jeść dynię? Wsparcie dla odchudzania i serca
Dynia poprzez swój bogaty skład wykazuje korzystne działanie na organizm. Regularnie spożywana może przynieść wiele dobrego, przez co warto po nią sięgać, zwłaszcza iż właśnie rozpoczyna się na nią sezon. Poprzez zawartość wspomnianego już błonnika działa korzystnie na układ trawienny i zapobiega zaparciom. Wspiera odchudzanie, gdyż syci na długo, nie dostarczając przy tym dużej liczby kalorii.
Na tym jednak nie koniec. Dynia jest także sprzymierzeńcem dla osób zmagających się z cholesterolem czy też nadciśnieniem, przez co zmniejsza się prawdopodobieństwo wystąpienia chorób przewlekłych, takich jak miażdżyca. To cenne wsparcie na serca oraz układu krążenia. Dużą rolę odgrywa tutaj beta-karoten, który wykazuje korzystne działanie.
Dynia objawia także cenne działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. W okresie jesienno-zimowym jest nieocenionym wsparciem w kontekście poprawy funkcjonowania układu odpornościowego. Dynia poprawia dodatkowo kondycję skóry i włosów, opóźnia procesy starzenia, a także pomaga dbać o wzrok.
Zobacz także: Ciągle sięgasz po słodycze? Pij rano ten koktajl, a zapomnisz o problemie
Co zrobić z dyni? Przygotuj aromatyczną zupę krem i odchudzające smoothie
Mnóstwo dobra jest zarówno w świeżej dyni, jak i w jej pestkach oraz oleju z dyni. Można wiec ją włączyć do diety na wiele sposobów i czerpać z jej bogatego składu jak najwięcej. Jako iż właśnie startuje sezon na dynię, warto sięgać po świeżą, zwłaszcza iż można wykorzystać ją w kuchni na wiele sposobów.
Najbardziej oczywistą propozycją jest przygotowanie aromatycznej i rozgrzewającej zupy krem. Na tym możliwości wykorzystania dyni się jednak nie kończą. Dodatkowo sprawdzi się do przyrządzenia placuszków, dyniowych ciast i deserów, smoothie i koktajlów czy też przetworów, takich jak dżemy i konfitury. Dynia wyśmienicie smakuje w wersji pieczonej z przyprawami i ulubionymi dodatkami.
Zobacz też:
Seniorzy powinni pić kilka razy w tygodniu. Wspiera serce i obniża ciśnienie
Polacy jej nie znają, a to jedna z najzdrowszych ryb. Do tego ma kilka ości
Tego nigdy nie dodawaj do owsianki. Zamiast miski zdrowia otrzymasz cukrową bombę













