fot. Facebook / Ewa Wachowicz / screen YT / Baking FusionMakowiec wiedzie prym na stole w czasie świąt. Obok piernika i sernika jest jednym z najchętniej serwowanych gościom wypieków. Unikalny smak i zapach przyciągają wielu smakoszy i sprawiają, iż trudno poprzestać na jednym kawałku. Makowiec z przepisu Ewy Wachowicz to idealna propozycja dla osób, które ze względu na pełny grafik mają mało czasu, a chcą uszczęśliwić bliskich czymś słodkim i smacznym. Taka alternatywa na pewno zaskoczy wszystkich!
Makowiec to esencja świątecznej atmosfery. Ciężki od różnorodnych bakalii, pachnący dzięki wanilii i tak pyszny, iż inne wypieki nie będą się liczyć podczas świąt.
Przyrządzenie tego ciasta pójdzie jak po maśle, jeżeli skorzystasz z suchego niemielonego maku i tak jak Ewa Wachowicz wsypiesz go do ciasta. Oszczędzisz czas i energię, a efekt będzie ten sam, a choćby jeszcze lepszy.
Szybki makowiec Ewy Wachowicz
Składniki:
150 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g suchego maku, niemielonego
200 g cukru
odrobina soli
7 białek
1 laska wanilii (lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej)
200 g bakalii (rodzynki, prażone migdały, żurawina, orzechy włoskie, orzechy laskowe)
100 g masła
Polewa
1 łyżka masła
150 g czekolady
bakalie, kawałki czekolady do dekoracji
Wykonanie:
1. Masło rozpuścić, ostudzić
2. Białka i żółtka oddzielić od siebie, białka lekko osolić i ubijać na sztywno. Przekładać cukier stopniowo i nieustannie mieszać na szklistą masę.
3. Laskę wanilii przeciąć na pół i tępą stroną noża zabrać z niej miąższ, a potem wrzucić go do masy. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i suchy mak, chwilę ucierać na wolnych obrotach, aż składniki się połączą.
4. Do ciasta dodać drobno pokrojone migdały i orzechy, a także pozostałe bakalie.
5. Następnie wlać chłodne masło, znów zamieszać, ale lekko.
6. Dno okrągłej formy wyłożyć pergaminem, a jej boki nasmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Do środka przelać ciasto i wygładzić wierzch. Piec w temp. 180℃ przez 45-50 minut – do suchego patyczka. Wypiek ostudzić.
7. Na polewę czekoladową: czekoladę roztopić z masłem w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej na jednolitą i gładką masę. Posmarować makowiec i czekać, aż glazura stężeje. Ozdobić go według własnych upodobań.
Ewa Wachowicz dodaje do ciasta suchy niemielony mak. Może trafić do ciasta bez wcześniejszego parzenia czy moczenia. To idealne rozwiązanie dla osób, które mają przed świętami pełne ręce roboty i lubią mało pracochłonne przepisy.
Polecamy: Pierogi czarnoleskie. w tej chwili mało kto robi, farsz to maestria smaku










