
Wielu kawoszom trudno wyobrazić sobie dzień bez filiżanki małej czarnej. Kawa działa pobudzająco i poprawia nastrój. Jej wielbiciele chcieliby, aby zawsze intensywnie pachniała i zachwycała smakiem, dlatego szukają w sklepie ziaren wysokiej klasy. jeżeli jednak w domu kawa będzie nieodpowiednio przechowywana, wtedy utraci jakość i cenne walory zapachowe. Kawa nie należy do tanich produktów, więc jeżeli chcesz zachować jej wszystkie adekwatności, nie trzymaj jej byle gdzie i byle jak. Gdy zwietrzeje, uratować ją może tylko ten jeden pomysłowy trik.
Nieprawidłowo przechowywana kawa traci na jakości. Utrata zapachu może być efektem ostrego promieniowania słonecznego, dziurawego lub stale otwartego opakowania. Kawy nigdy nie trzymaj w lodówce, przy piekarniku i miejscach wilgotnych.
Pojemnik, w którym znajdują się ziarna, też powinien być odpowiedni. Najlepsze do przechowywania kawy będą szklane słoiki, metalowe puszki czy pojemniki ceramiczne.
Uratuj zwietrzałą kawę. Odzyska szlachetny smak i aromat, gdy wrzucisz do niej kilka kostek czekolady
Zwietrzałej kawy nie musisz od razu spisywać na straty. Do pojemnika, w którym znajduje się kawa włóż gorzką czekoladę (kilka kostek), a znów będzie jak dopiero co kupiona. Jej aromat powróci i to w dużo lepszym wydaniu. Czekoladowy akcent też da o sobie znać w czasie popijania napoju. Kawa dzięki kostkom ciemnej czekolady będzie pachnieć i smakować lepiej niż przedtem.