Jarzębina polecana do ogrodu

radiokielce.pl 2 godzin temu
Zdjęcie: Fot. Robert Felczak - Radio Kielce


Ceniony przez leśników i chętnie sadzony w polskich lasach i przysmak dla ptaków, pożyteczny dla owadów, czyli jarząb pospolity zwany też jarzębiną przyciąga uwagę czerwonymi koralami owoców. Warto posadzić go w ogrodzie.

Owoce jarzębiny zawierają dużo witamin C, E, P, K, B3, niewielkie ilości witaminy A oraz sorbozę, garbniki i pektyny. Dobroczynnie działają na układ pokarmowy, wspomagają śluzówki.

Leczniczo jarzębinę stosuje się w nieżytach jelit, przy przewlekłych biegunkach chorobach wątroby i dróg żółciowych.

Swoje miejsce ma też w kuchni. Owoce jarzębiny nie nadają się do jedzenia na surowo, ale zamrożenie, przegotowanie lub ususzenie owoców sprawia, iż jarzębina jest jadalna i bardzo smaczna. Przetwory z jej owoców zawierają bardzo dużo karotenu.

W stanie surowym owoce jarzębiny są trujące. Obróbka termiczna powoduje rozpad toksycznych związków. Owoce jarzębiny po przemrożeniu są idealne na dżemy, na przykład w połączeniu z gruszką. Można je kandyzować czy też używać jako cukierniczej ozdoby.

Dojrzewa jarząb pospolity, czyli popularna jarzębina. / Fot. Marzena Smoręda – Radio Kielce


Idź do oryginalnego materiału