Ceniony przez leśników i chętnie sadzony w polskich lasach i przysmak dla ptaków, pożyteczny dla owadów, czyli jarząb pospolity zwany też jarzębiną przyciąga uwagę czerwonymi koralami owoców. Warto posadzić go w ogrodzie.
Owoce jarzębiny zawierają dużo witamin C, E, P, K, B3, niewielkie ilości witaminy A oraz sorbozę, garbniki i pektyny. Dobroczynnie działają na układ pokarmowy, wspomagają śluzówki.
Leczniczo jarzębinę stosuje się w nieżytach jelit, przy przewlekłych biegunkach chorobach wątroby i dróg żółciowych.
Swoje miejsce ma też w kuchni. Owoce jarzębiny nie nadają się do jedzenia na surowo, ale zamrożenie, przegotowanie lub ususzenie owoców sprawia, iż jarzębina jest jadalna i bardzo smaczna. Przetwory z jej owoców zawierają bardzo dużo karotenu.
W stanie surowym owoce jarzębiny są trujące. Obróbka termiczna powoduje rozpad toksycznych związków. Owoce jarzębiny po przemrożeniu są idealne na dżemy, na przykład w połączeniu z gruszką. Można je kandyzować czy też używać jako cukierniczej ozdoby.
