Wojewódzkie Święto Karpia na niemodlińskim zamku. 'Ta ryba ma olbrzymi potencjał kulinarny'

radio.opole.pl 2 tygodni temu
Zdjęcie: Wojewódzkie Święto Karpia w Niemodlinie [fot. Adam Wołek]


Już po raz XIII zorganizowano Wojewódzkie Święto Karpia. Impreza trwa na dziedzińcu i błoniach niemodlińskiego zamku.

Tradycyjnie, można popróbować dań z karpia i podziwiać najlepszych kucharzy, którzy przyrządzają potrawy. Trwa bowiem konkurs kulinarny 'Czas na rybę'. - Poziom jest bardzo wysoki - mówi naszemu reporterowi znany kucharz i restaurator Robert Sowa. - Było bardzo dużo zgłoszeń, co jest ciekawe, bo różnie z tymi zgłoszeniami bywa. 16 ekip zgłoszonych, wybrano 6 finalistów, więc to jest o tyle fajne, iż był już ten pierwszy przesiew i wybrano najlepszych. - Na pewno ten poziom rośnie i dzisiaj faktycznie widzimy, iż kucharze są bardzo mocno przygotowani, zresztą wczoraj uczniowie również po części byli mocno przygotowani, wszystko jest robione w czasie - powiedział Kamil Klekowski, współorganizator konkursu kulinarnego 'Czas na rybę' - Czas na rybę, czas na karpia, początek odłowów, no i wielka impreza na zamku w Niemodlinie. Cel naszego konkursu, żeby pokazać, udowodnić, iż faktycznie karp ma olbrzymi…
Idź do oryginalnego materiału