Świąteczny makowiec bez mąki i cukru

radiokielce.pl 2 godzin temu
Zdjęcie: Świąteczny makowiec bez mąki i cukru


Zdrowy mak, ale ani grama mąki i cukru. Czy można z tego upiec świąteczny makowiec? Eksperci z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej udowadniają, iż tak i polecają przepis na makowiec bez mąki i cukru.

W święta Bożego Narodzenia makowiec zajmuje ważne miejsce na stole. Dlaczego? Ponieważ dzięki dużej zawartości maku, jest bogaty w błonnik, wapń, magnez, żelazo, potas, zdrowe tłuszcze i witaminy z grupy B, E, pozytywnie wpływając na kości, serce, trawienie i układ nerwowy.

– Mak i robiony z niego makowiec ma nie tylko cenne wartości odżywcze, ale mocno związany jest z polską tradycją i stanowi symbol świątecznej obfitości – wyjaśnia etnolog dr Alicja Trukszyn.

Składniki: 400 g maku suchego, 4 średnie jabłka, 2 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki miodu, 3 łyżki nasiona chia, 3 łyżki rodzynek, 1/2 szklanki orzechów włoskich.

Sposób przygotowania: Mak zalać wrzątkiem, następnie ostudzić i zmielić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przygotowany wcześniej mak i jabłka połączyć, dodać olej, jajka, miód, proszek do pieczenia i nasiona chia. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Następnie dodać rodzynki oraz orzechy i ponownie wymieszać. Gotową masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 °C przez 30 minut z funkcją termoobiegu.



Idź do oryginalnego materiału