Łatwy sos BBQ z leśną nutą

radiokielce.pl 2 godzin temu
Zdjęcie: Łatwy sos BBQ z leśną nutą


Do pieczonego kurczaka, polędwicy wieprzowej, wołowiny, żeberek – sos BBQ z leśną nutą doskonale sprawdzi się naszej kuchni i będzie smakował każdemu. Przyda się na tradycyjny świąteczny stół. Jak go przyrządzić?

Sos BBQ jest gęsty, aromatyczny, sporządzony na bazie pomidorów, octu i przypraw, z nutami słodkimi, kwaśnymi i dymnymi. Pasuje do dań z grilla, jak mięso, żeberka czy kurczak, ale i jako dodatek do burgerów, frytek, a choćby pizzy.

Jego skład różni się regionalnie, zawiera cukier dla słodyczy, ocet dla kwasowości, a czasem sos sojowy, musztardę, czosnek, cebulę, wędzoną paprykę, a choćby miód czy whisky, często z użyciem aromatów dymu. Może też być przygotowany z aromatem lasu.

Składniki: garść suszonych śliwek, garść suszonej żurawiny błotnej, 50 ml likieru ziołowo-korzennego, dowolny sos BBQ – barbecue.

Sposób przygotowania: Śliwki i żurawinę wrzucamy do garnka i zalewamy małą ilością wody. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu, dopóki owoce nie zmiękną. Dolewamy około 50 ml likieru lub nalewki. Dodajemy łyżkę stołową dowolnego sosu BBQ i blendujemy na jednolitą masę.

Przepis podał: Bartłomiej Barański z Lasów Państwowych.



Idź do oryginalnego materiału