Włożyłam plaster cytryny do garnka z jajkami. Efekt? Genialny to mało powiedziane

kobieta.gazeta.pl 9 godzin temu
Obieranie jajek to jedna z tych kuchennych czynności, które potrafią frustrować. Skorupka przykleja się, jajko się rozpada, a nerwy puszczają. Okazuje się jednak, iż wystarczy dodać do wody jeden składnik, by rozwiązać problem. Ten trik jest banalnie prosty, a efekt zaskakujący.
Obieranie jajek nie musi być nieustanną walką z niesforną skorupką. W internecie można znaleźć sporo trików, które naprawdę działają i, co najlepsze, wykorzystują produkty, które prawdopodobnie masz już w domu. Dzięki nim obieranie jajek staje się dużo prostsze i szybsze.


REKLAMA


Zobacz wideo Paweł Rawicki: Omijamy szerokim łukiem jajka "trójki"


Co zrobić, żeby jajka na twardo dobrze się obierały? Włóż to do garnka podczas gotowania
Gotowane jajka są zdrowe i stanowią świetny dodatek do wielu dań. Możesz też wykorzystać je do sałatek, a także do zrobienia pasty jajecznej do kanapek. Choć obieranie ugotowanych jajek ze skorupki bywa uciążliwe, nie zawsze musi tak być. W mediach społecznościowych można znaleźć interesujący trik. Co należy zrobić?
Wystarczy, iż zanim jajka zagotują się w wodzie, włożysz do środka plaster cytryny. Możesz też dodać kilka sztuk, jeżeli masz ochotę. Po ugotowaniu jajka należy przełożyć do wody z kostkami lodu, by szybciej ostygły, a następnie obrać je. Skorupka odejdzie łagodnie, nie odrywając przy okazji kawałków jajek.


Jak łatwo obrać jajko ze skorupki? Dosyp do wody i zapomnij o problemie
Innym trikiem na szybkie i łatwe obieranie jajek jest dodanie do wody, w której je zagotujesz, sporej ilości soli. Dodatkowym plusem jest to, iż sól zmieni gęstość cieczy, dzięki czemu zawartość jajka, które pęknie, nie wypłynie na wierzch. jeżeli nie masz soli, możesz też postawić na ocet. Inni polecają również włożenie jajka do słoika, dolanie zimnej wody do 3/4 wysokości, a następnie potrząsanie energicznie naczyniem.
Idź do oryginalnego materiału