Początek września to doskonały moment na przygotowanie jesiennych przetworów. Owoców mamy jeszcze pod dostatkiem, a na drzewach właśnie dojrzewają kolejne gatunki. Jednym z nich jest pigwa. Choć sama w sobie nie smakuje zbyt dobrze, doskonale sprawdza się jako dodatek do innych potraw. Z tego względu warto zasypać ją cukrem i przygotować pyszny, słodki syrop. Jak go zrobić?
REKLAMA
Zobacz wideo Jesień to czas przetworów z pigwy! Dzięki niej wyleczymy kaszel i zgagę
Pigwa: adekwatności odżywcze. Co zrobić z tego owocu?
Pigwa to bardzo wartościowy owoc, który powinniśmy wprowadzić do swojej codziennej diety. Jest bogata w dużą ilość witaminy C, witaminy A i witamin z grupy B, a także stanowi doskonałe źródło błonnika pokarmowego, wapnia, żelaza, fosforu, magnezu, potasu, sodu, cynku, miedzi i selenu. W owocach zawarte są także pektyny i taniny, które mają działanie bakteriobójcze. Pigwa doskonale wpłynie na nasz organizm, dlatego warto przygotować jej zapas na jesień i zimę. Surowe owoce niestety nie są smaczne, jednak doskonale sprawdzają się w przetworach. Świetnym pomysłem będzie przygotowanie z nich słodkiego syropu. Można go podawać jako dodatek do wielu dań i napojów - wybornie smakuje na przykład w rozgrzewającej herbacie. Przepis jest bardzo prosty i będziemy do niego potrzebować tylko dwóch składników: owoców i cukru. Poniżej podajemy proporcje i dokładny sposób na zrobienie syropu.
Zobacz też: Jesienna aranżacja ogrodu. Zobacz, które kwiaty wysadzić we wrześniu. Na wiosnę zachwycą cię feerią barw
Jak zrobić dobry syrop z pigwy? Składniki i przepis krok po kroku
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania syropu, to:
kilogram owoców pigwy,
kilogram cukru.
Przepis na syrop z pigwy:
Na początek dokładnie myjemy owoce pod bieżącą wodą, a następnie kroimy je na mniejsze kawałki, usuwamy z nich pestki i gniazda nasienne.
Owoce układamy w czystym, wyparzonym słoiku. Każdą warstwę przesypujemy cukrem.
Słoik szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na kilka tygodni, aby owoce puściły sok.
Gdy upłynie wyznaczony czas, a w słoiku pojawi się duża ilość soku, przecedzamy go przez gazę lub sitko. Gotowy syrop przelewamy do butelek, a naczynia pasteryzujemy w gorącej wodzie, jeżeli chcemy zachować go na dłużej.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.












