Włóż do słoika i zostaw na kilka dni. To najlepsza antygrypina na jesień i zimę

top.pl 2 miesięcy temu
Zdjęcie: /Pixel


W okresie jesienno-zimowym warto mieć pod ręką naturalny sok na poprawę odporności. Jeszcze w październiku przygotuj własną domową antygrypinę, wykorzystując owoce, warzywa i przyprawy, aby wzmocnić swój organizm. Ten przepis z internetu jest prosty, więc nie zwlekaj, bo walka z sezonowymi przeziębieniami będzie o wiele łatwiejsza.

O zdrowie należy dbać przez cały rok, jednak w okresie jesienno-zimowym wsparcie organizmu jest szczególnie ważne. Aby zwalczyć łagodne sezonowe przeziębienia, w wielu przypadkach wcale nie trzeba "faszerować się" medykamentami. Wystarczy spożywać wartościowe produkty, szczególnie owoce czy warzywa.

Przełom października i listopada jest idealnym momentem, aby zrobić domową antygrypinę - naturalny sok wspomagający odporność, który jest skarbnicą witamin i minerałów. Sięgaj po niego naprzemienne z syropem z cebuli czy mlekiem z czosnkiem, a na "pewno postawi cię na nogi".

Czytaj również: "Owoc aniołów" ma masę witamin, ale w Polsce mało kto po niego sięga

Dlaczego warto pić antygrypinę? adekwatności antygrypiny "postawią cię na nogi"

Zdrowotne adekwatności antygrypiny są znane od dawna. W zależności od tego, jakie konkretnie składniki się w niej znajdą, zawarte w soku witaminy i minerały mogą zadziałać przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie (np. miód, czosnek, cytryna).

Przede wszystkim jednak mają wzmocnić odporność i wspomóc organizm w walce z infekcją czy kaszlem. W antygrypinie może także znaleźć się sok z grejpfruta (naturalny antybiotyk), imbir przyspieszający przemianę materii, poprawiający trawienie czy łagodzący objawy przeziębienia.

Może cię zainteresować: Przyrządzasz jajka w ten sposób? Tracą wszystkie adekwatności zdrowotne

Domowa antygrypina - przepis idealny na jesień i zimę. Jak przygotować antygrypinę?

Oto jeden z najlepszych przepisów na antygrypinę, który znaleźliśmy niedawno w internecie na Instagramie na kanale ziolowyzakatek_pauli. Przygotowanie mikstury nie jest skomplikowane.

Wystarczy zaopatrzyć się w dobrze wyparzony słoik oraz kilka składników (polecamy dodać w bonusie również grejpfruta):

  • miód - 175 g
  • imbir - 1,5 cm
  • wodę przegotowaną - 150 ml
  • kurkumę - 1/2 łyżeczki
  • sok z cytryn - 2 sztuki
  • czosnek - 3-4 ząbki
  • pieprz - szczypta

Czosnek oraz imbir obierz i zetrzyj na tarce. Cytryny wyciśnij, aby uzyskać sok (im więcej, tym lepiej). Składniki połącz i przełóż do wyparzonego słoika, dolej miód np. wielokwiatowy. Dorzuć kurkumę, szczyptę pieprzu i zalej wszystko przegotowaną wodą.

Wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki, a gotowy syrop przelej po dwóch dniach do szklanej butelki. Taki domowy sok może stać w lodówce kilka tygodni.

Zobacz też:

Zawsze robię to podczas kataru. Mija szybciej, niż po użyciu drogich kropli

​Do którego kontenera wyrzucać kwiaty z grobów? Wiele osób popełnia jeden błąd

Do złudzenia przypominają opieńki. Dodane do zupy zepsują cały smak

Idź do oryginalnego materiału