Trudno o lepsze śniadanie niż kanapki na chrupiącym, świeżym chlebie prosto z piekarni. Wiele osób chciałoby jeść takie posiłki codziennie, jednak zwykle nie jest to możliwe. Pieczywo na drugi dzień często robi się gumowe, a jeżeli nie przechowujemy go w odpowiedni sposób, to może choćby stwardnieć. To frustrujące, ponieważ jedzenie gwałtownie się marnuje. Jest jednak pewien trik, za pomocą którego przedłużymy jego świeżość. Mało kto go zna, choć jest niezwykle pomocne.
REKLAMA
Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży
Gdzie najlepiej trzymać pieczywo? Włóż do chlebaka te kostki
Są dwie zasady, o których powinniśmy pamiętać, przechowując chleb w domu:
Należy zabezpieczyć go przed nadmiarem wilgoci.
Trzeba uważać, aby nie wysychał.
Właśnie dlatego najlepszym miejscem na trzymanie pieczywa jest chlebak. Zapewnia odpowiednią temperaturę i nie przepuszcza powietrza, które powoduje szybsze wysychanie. O ile z ceramicznym lub metalowym naczyniem nie powinno być problemu, tak drewniane chlebaki mają pewien mankament. Mianowicie drewno łatwo wchłania wilgoć z otoczenia, a tej w kuchni jest sporo. Kropelki wody ze zlewu lub para wydobywająca się z garnków mogą negatywnie wpłynąć na chleb. Nadmiar wilgoci powoduje szybsze psucie i występowanie pleśni. Aby temu zapobiec, warto zastosować pewien trik. Włóż do chlebaka dwie kostki cukru. Nie wpłyną na smak pieczywa, ale dobrze zaabsorbują wilgoć. Dzięki temu bochenki i bułki pozostaną świeże i chrupiące na dłużej. Pamiętaj, aby regularnie wymieniać kostki cukru co kilka dni.
Zobacz też: Co oznaczają literki na jajkach? Każda z nich zawiera inną informację. Liczby również nie są przypadkowe
Co zrobić, aby chleb był dłużej świeży? Pamiętaj o tym podczas świąt wielkanocnych
Sprawdzonym sposobem na przechowywanie chleba jest też schowanie go do lnianej lub bawełnianej torby w taki sposób, aby materiał dokładnie owijał cały bochenek. Przy naturalnych włóknach pieczywo może "oddychać", a jednocześnie nie jest narażone na wysychanie. jeżeli jednak po świętach wielkanocnych zostanie ci za dużo chleba, dobrym pomysłem będzie zamrożenie go. Dzięki temu zachowa swoją świeżość na kilka miesięcy i nie zmarnujemy jedzenia. Przed schowaniem pieczywa do zamrażarki, warto pokroić je na kromki, aby po wyjęciu szybciej się rozmroziły.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.