Włoskie paluszki chlebowe grissini na przystawkę. Wypróbuj przepis do serów i wędlin. Idealna przekąska na imprezę

stronakuchni.pl 11 miesięcy temu
Zdjęcie: gettyimages.com/homydesign/zdjęcie ilustracyjne


Domowe paluchy chlebowe to sposób na elegancką przystawkę. Włosi tradycyjnie podają ją do deski serów z plastrami szynki parmeńskiej. Domowe paluchy chlebowe można ozdobić przed pieczeniem sezamem, czarnuszką lub grubą solą. Zobacz przepis na włoskie grissini idealne na domówkę w gronie przyjaciół.

W skrócie

  • Grissini – przepis na słoną przekąskę
  • Jak zrobić grissini?
  • Zastosowanie grissini w kuchni

Grissini to proste paluszki wykonane z ciasta chlebowego lub na pizzę. Pochodzą z włoskiego regionu Piemont. Nazwa wzięła się od włoskiego słowa oznaczającego gałązkę. Paluszki były pieczone, gdy zostawało ciasto chlebowe i miały służyć za bardziej poręczną alternatywę wobec bagietek. Ciasto na grissini oryginalnie przygotowuje się na bazie oliwy z oliwek, choć można zamienić je na olej rzepakowy. Poznaj przepis na domowe paluszki chlebowe grissini.

Grissini – przepis na słoną przekąskę

Liczba porcji: około 28 sztuk.
Czas przygotowania: 3 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 ml wody,
  • 25 g oleju lub oliwy z oliwek,
  • 7 g suszonych drożdży,
  • 375 g mąki pszennej typ 00,
  • 5 g soli.

Do posmarowania:

  • 10 ml wody,
  • 1 jajko.

Dodatki:

  • 5 g sezamu,
  • 5 g czarnuszki,
  • sól gruboziarnista,
  • drobno starty parmezan.

Jak zrobić grissini?

Przygotowanie:

  1. Wodę i oliwę lub olej należy wlać do kubka. Do miski należy przesiać mąkę, dodać suszone drożdże i sól.
  2. Przygotowany płyn trzeba wlać do mąki i zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto na paluchy chlebowe można także zagnieść przy pomocy robota kuchennego. Potrawa to około 10 minut.
  3. Powstałe ciasto należy odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Po tym czasie ciasto trzeba krótko zagnieść i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  4. Następnie ciasto dzielimy na 20 g porcje i rozciągamy je na kształt podłużnego patyczka.
  5. Blachę należy wyłożyć papierem do pieczenia, na nim wyłożyć powstałe paluchy grissini i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  6. Piekarnik należy nagrzać do 180° Celsjusza. Paluszki należy posmarować rozmieszanym jajkiem z wodą i na wierzchu posypać ulubionym dodatkiem np.: sezamem lub czarnuszką.
  7. Grissini należy piec przez 10 minut, aż będą rumiane i chrupiące.

Grissini – przepis na słoną przekąskę

Liczba porcji: około 28 sztuk.
Czas przygotowania: 3 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 ml wody,
  • 25 g oleju lub oliwy z oliwek,
  • 7 g suszonych drożdży,
  • 375 g mąki pszennej typ 00,
  • 5 g soli.

Do posmarowania:

  • 10 ml wody,
  • 1 jajko.

Dodatki:

  • 5 g sezamu,
  • 5 g czarnuszki,
  • sól gruboziarnista,
  • drobno starty parmezan.

Jak zrobić grissini?

Przygotowanie:

  1. Wodę i oliwę lub olej należy wlać do kubka. Do miski należy przesiać mąkę, dodać suszone drożdże i sól.
  2. Przygotowany płyn trzeba wlać do mąki i zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto na paluchy chlebowe można także zagnieść przy pomocy robota kuchennego. Potrawa to około 10 minut.
  3. Powstałe ciasto należy odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Po tym czasie ciasto trzeba krótko zagnieść i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  4. Następnie ciasto dzielimy na 20 g porcje i rozciągamy je na kształt podłużnego patyczka.
  5. Blachę należy wyłożyć papierem do pieczenia, na nim wyłożyć powstałe paluchy grissini i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  6. Piekarnik należy nagrzać do 180° Celsjusza. Paluszki należy posmarować rozmieszanym jajkiem z wodą i na wierzchu posypać ulubionym dodatkiem np.: sezamem lub czarnuszką.
  7. Grissini należy piec przez 10 minut, aż będą rumiane i chrupiące.

Czytaj także: Paluchy drożdżowe na słono. Przepis na przekąskę, która zachwyci twoich gości

Zastosowanie grissini w kuchni

Domowe grissini to przysmak, który można podawać podczas przyjęcia z sosami. Szczególnie polecamy serwowanie go z hummusem, pastą z soczewicy lub sosem czosnkowym. Grissini to także alternatywa wobec tradycyjnego chleba, który można podawać do zupy. Paluszki grissini to także pyszne uzupełnienie zdrowych sałatek na bazie świeżych warzyw lub surówek np.: z selera korzeniowego.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału