Czy przepis na oryginalną carbonarę zawiera śmietanę? Nic z tych rzeczy. Kremowy dodatek sprawia, iż potrawa staje się bardzo aksamitna, jednak w tradycyjnym przepisie konsystencję tworzą inne składniki. We włoskiej recepturze na spaghetti carbonarę wykorzystywane jest żółtko i starty ser Pecorino Romano (lub Parmigiano Reggiano), które w połączeniu z ciepłem świeżo ugotowanego makaronu tworzą niepowtarzalny sos. W tradycyjnej włoskiej carbonarze znajdziemy także wędzone solone mięso. Najczęściej jest to pancetta, czyli dojrzewający boczek wieprzowy, ale można wykorzystać także guanciale - rodzaj tradycyjnej, długodojrzewającej wędliny włoskiej.
REKLAMA
Zobacz wideo Prawdziwe spaghetti carbonara w sześciu krokach
Spaghetti carbonara ze śmietaną bez jajek - prosty przepis na szybkie danie obiadowe
Jak zrobić spaghetti carbonarę ze śmietaną bez jajek? To świetny pomysł na obiad, gdy nie masz zbyt dużo czasu lub ktoś wpada z niespodziewaną wizytą. Do przygotowania dania potrzeba niewielu składników, a większość z nich zwykle mamy wśród domowych zapasów. Będziesz potrzebować:
250 g makaronu spaghetti
200 g pancetty
1 cebula
4 ząbki czosnku (lub mniej w zależności od własnych preferencji)
200 ml śmietany kremówki
50 g parmezanu
1 łyżka oliwy z oliwek
przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron spaghetti ugotuj al dente zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Odcedź i odstaw.
Pancettę pokrój w drobną kostkę i podsmaż przez chwilę na suchej patelni. Przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
Na patelni, na której smażyła się pancetta, rozgrzej łyżkę oliwy. Podsmaż na niej cebulę, a następnie dodaj także czosnek.
Dodaj śmietankę.
Doprowadź do wrzenia, a następnie dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj.
Posyp pancettą i startym na tarce parmezanem.
Zobacz też: Wygląda jak mielony, ale smakuje zupełnie inaczej. Przepis jest czasochłonny, ale efekt zwala z nóg
Spaghetti carbonara ze śmietaną 18 proc. - jak zrobić pyszne danie w 5 minut? To całkiem proste
Kolejna propozycja to spaghetti carbonara ze śmietaną 18 proc. Przepis z kwaśną śmietaną zamiast tradycyjnej receptury z użyciem żółtek i twardego sera, jest znacznie mniej czaso- i pracochłonny. Trzeba się jednak liczyć z tym, iż ta wersja dania będzie miała inny smak. Jak zrobić carbonarę ze śmietaną? Oto potrzebne składniki:
250 g makaronu spaghetti
150 g boczku wędzonego
1 cebula
3 ząbki czosnku
50 g tartego parmezanu
3/4 szklanki śmietany 18%
przyprawy: sól, pieprz do smaku
Jak zrobić spaghetti carbonarę ze śmietaną 18 proc.? Sposób przygotowania
Oto prosty przepis na carbonarę ze śmietaną, który z pewnością warto wypróbować:
Krok 1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Spaghetti powinno być al dente. Odcedź i odstaw.
Krok 2. Boczek wędzony pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na patelnię i smaż do momentu, aż stanie się chrupki. Kawałki boczku wyłóż na talerz i odsącz z nadmiaru tłuszczu dzięki ręcznika papierowego.
Krok 3. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek w plasterki. Podsmaż cebulę na tłuszczu, który wytopił się na patelni z boczku. Gdy się zeszkli, dodaj także czosnek i całość podsmaż jeszcze przez chwilę.
Krok 4. Dodaj śmietanę i smaż do momentu zagotowania. Gotuj przez kilka minut. Dodaj ugotowany wcześniej makaron, a następnie dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Wrzuć starty parmezan i podsmażony wcześniej boczek.
o ile chcesz urozmaicić smak dania, możesz dodać więcej ziół, np. świeżą bazylię lub natkę pietruszki. Dobrze będą pasowały także pieczarki. Wystarczy pokroić je na plastry i podsmażyć przez chwilę na maśle. Trzeba pamiętać, iż dodatek śmietany, czy to słodkiej, czy kwaśnej, a także pieczarek, jest interesujący i dobrze komponuje się ze smakiem dania jako całości, jednak jest to dalekie od prawdziwej włoskiej carbonary.
Carbonara ze śmietaną czy bez? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.