Właśnie zjadłam najlepszy kapuśniak w życiu. Nie było w nim kapusty kiszonej

shareinfo.pl 3 godzin temu
fot. screen Youtube / @schnelllecker

Nie ma to jak talerz ciepłego, pachnącego kapuśniaku w zimowe popołudnie. To danie już dawno temu podbiło całą Polskę i wydaje się, iż wszystko na jego temat zostało już powiedziane. A jednak nie do końca. Poniżej zamieszczamy przepis na niecodzienną wersję kapuśniaku bez kapusty kiszonej. Godnie zastępuje ją inna odmiana kapusty. Zupa w tej wersji posmakuje wszystkim jeszcze bardziej.

Kapuśniak z kapusty pekińskiej jest lżejszy niż ten klasyczny z kapusty kiszonej. Ma łagodny smak i z pewnością posmakuje osobom, które nie lubią wyrazistego smaku i aromatu pospolitej kiszonki. Zupa z kapustą pekińską jest lekkostrawna i nie powoduje wzdęć.

Bulion do zupy gotowany na kurczaku zawiera o wiele mniej tłuszczu niż ten klasyczny, przyrządzany na żeberkach. Jednak potrawa nic nie traci. O smak zadbają różnorodne warzywa i przyprawy.

Przepis na kapuśniak z kapustą pekińską

Składniki:
▫︎ 2 l wywaru drobiowego,
▫︎ 2 marchewki,
▫︎ 3 ziemniaki,
▫︎ 1 cebula,
▫︎ 1 ząbek czosnku,
▫︎ 1 kapusta pekińska,
▫︎ koncentrat pomidorowy do smaku,
▫︎ pieprz i sól do smaku,
▫︎ oregano do smaku,
▫︎ 3 łyżki białej fasoli z puszki,
▫︎ natka pietruszki lub koperek do posypania.

Wykonanie:
Kapustę drobno szatkujemy. Cebulę i marchew kroimy w plasterki, a ziemniaki w kostkę. W garnku roztapiamy masło i podsmażamy cebulę z czosnkiem i marchewką. Wrzucamy kartofle i podlewamy odrobiną wywaru drobiowego. Następnie zalewamy składniki pozostałym wywarem i gotujemy, aż ziemniaki staną się miękkie. Wówczas przekładamy do zupy kapustę i odcedzoną fasolę. Kapuśniak doprawiamy solą, pieprzem, oregano i koncentratem pomidorowym, zagotowujemy. Od tego momentu gotujemy go przez ostatnie 15 minut na małym ogniu. Posypujemy natką lub koperkiem i podajemy. Smacznego.

Idź do oryginalnego materiału