Bazą "wiśniowej panienki" są delikatne placki z maku, kokosu i migdałów, które zastępują klasyczną mąkę, nadając deserowi ciekawej struktury. Do tego krem budyniowy wzbogacony wiśniówką oraz wyrazista frużelina, która ożywia cały smak. Zestawienie tych warstw tworzy ciasto efektowne, wilgotne i zawsze robiące wrażenie. To świetny sposób, by odświeżyć klasyczne świąteczne wypieki i dać makowi zupełnie nowe towarzystwo.
REKLAMA
Zobacz wideo Zrobiłam pączki na opak. Tak robiła je moja babcia
Ciasto "Wiśniowa panienka". Makowa baza z nutą migdałów
Choć ciasto nie zawiera proszku do pieczenia ani mąki, wyrasta lekkie dzięki starannie ubitym jajkom. To właśnie piana nadaje mu sprężystości i charakterystycznej, delikatnej struktury. Połączenie maku, kokosu i migdałów daje efekt nieco inny niż tradycyjne biszkopty - bardziej intensywny w smaku i lekko wilgotny. Taka baza świetnie współgra z kremem i owocami, utrzymując całość w idealnej równowadze.
Budyniowy środek powstaje z prostych składników, ale ma bardziej deserowy charakter niż klasyczny krem. Dodatek wiśniówki i soku z cytryny sprawia, iż masa nie jest mdła i delikatnie podkreśla smak. Warstwa wiśni to najmocniejszy akcent, który równoważy słodycz. Domowa frużelina ma intensywny aromat i lekko żelową konsystencję, dzięki czemu nie wsiąka w placki.
"Wiśniowa panienka" - składniki. Musisz zachować proporcje
Ciasto:
150 g suchego maku
100 g wiórków kokosowych
100 g drobnego cukru
100 g mielonych migdałów
8 białek
4 żółtka
Masa:
4 żółtka
2 szklanki mleka
1 budyń waniliowy bez cukru
2 łyżki mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki wiśniówki
250 g miękkiego masła
Ponadto:
450 g frużeliny wiśniowej lub konfitury z dodatkiem cytryny
Ciasto "wiśniowa panienka". Przepis jest prosty i intuicyjny
Ubić białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy masa będzie błyszcząca, dodać żółtka i delikatnie wmieszać mak, kokos oraz migdały.
Ciasto podzielić na dwie części, przełożyć do foremek i piec 20 minut w 170 stopniach Celsjusza. Wystudzić.
Żółtka, cukier, budyń i mąkę połączyć ze szklanką mleka. Resztę mleka zagotować, wlać mieszankę i krótko gotować do zgęstnienia. Wystudzić.
Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyniu. Wmieszać sok z cytryny i wiśniówkę.
Na pierwszy placek rozsmarować frużelinę, następnie krem. Przykryć drugim plackiem i schłodzić godzinę.
Udekorować ulubioną polewą.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.














