Zupa grzybowa jest znana i uwielbiana już od wieków. Zapaleni grzybiarze dbają o to, aby jesienią uzbierać jak największą ilość smacznych grzybów, które w późniejszym czasie będą bazowym składnikiem wielu wigilijnych potraw.
REKLAMA
Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?
Grzybowa - z jakich grzybów?
Z jakich gatunków powstaje najbardziej smakowita grzybowa? Zupa grzybowa to prawdziwy rarytas, jednak aby móc w pełni cieszyć się jej wybitnym aromatem, trzeba użyć najwyższej jakości składników. Wartościowe składniki to podstawa dobrego dania. Ułatwione zadanie mają osoby, które samodzielnie zbierają grzyby w lesie i się po prostu na tym znają. Efekty udanego grzybobrania można podziwiać na wigilijnym stole, w tym właśnie - w uwielbianej zupie grzybowej.
o ile jednak musimy zakupić grzyby, to warto wiedzieć, jakie i na co zwrócić uwagę. Smak zupy grzybowej jest uzależniony od użytego gatunku grzybów. Najbardziej intensywny i aromatyczny smak mają borowiki i podgrzybki i to tych gatunków najlepiej użyć do świątecznej zupy grzybowej. Niektórzy używają także koźlarzy i maślaków, jednak należy wiedzieć, iż smak zupy grzybowej będzie nieco inny niż tej bazującej na borowikach lub podgrzybkach. interesujący smak uzyskamy także, mieszając różne gatunki grzybów leśnych.
Zupa grzybowa wigilijna - jak przygotować grzyby?
Zupa grzybowa wigilijna wymaga pewnego przygotowania, dlatego lepiej nie zostawiać jej wykonania na ostatnią chwilę. Najbardziej aromatyczna zupa grzybowa powstaje z grzybów suszonych, które należy przygotować do dalszej obróbki termicznej. Moczenie grzybów suszonych to istotny etap przygotowania zupy grzybowej, dlatego należy włożyć w to dużo staranności. Suszone grzyby należy zalać letnią, przegotowaną wodą, dbając o to, aby zmoczone były w całości. Woda powinna "wystawać" ok. 3 cm ponad powierzchnię grzybów. Grzyby należy moczyć ok. 2-3 godzin. Po tym czasie dokładnie je wyciskamy, a wodę z moczenia grzybów zachowujemy - może nam się przydać później, o ile zajdzie potrzeba podkręcenia grzybowego aromatu naszej zupy.
Przepis na zupę grzybową na święta - lista potrzebnych składników
Przepis na zupę grzybową na święta? Przygotowania zaczynamy od zebrania potrzebnych składników. Są to:
750 g suszonych grzybów leśnych
1,5 l bulionu warzywnego (może być woda)
3 średniej wielkości marchewki
1 pietruszka
4 ziemniaki
2 małe cebule
3 ząbki czosnku
150 ml śmietany do zup (18%)
2 łyżki oleju
3 liście laurowe
4 małe ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku
½ pęczka natki pietruszki
Zupa grzybowa - przepis krok po kroku
Jak powstaje smakowita świąteczna zupa grzybowa? Przepis krok po kroku przedstawiamy poniżej:
Krok 1. Namocz suszone grzyby leśne, zgodnie z podanymi wyżej wskazówkami.
Krok 2. Przygotuj warzywa. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, cebulę i czosnek obierz ze skórek/łupinek, a następnie pokrój w kostkę.
Krok 3. Na patelni rozgrzej olej, a następnie podsmaż na nim cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodaj grzyby i całość podsmażaj przez 5 minut.
Krok 4. Do dużego garnka wlej bulion. Dodaj podsmażoną cebulę z czosnkiem i grzybami, marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Wrzuć także liść laurowy i ziele angielskie. Zagotuj. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut, do czasu, aż warzywa będą miękkie.
Krok 5. Dodaj śmietanę do zupy. Porada: w celu uniknięcia zważenia zupy, należy 1 chochlę wywaru z garnka wlać do szklanego naczynia i energicznie wymieszać ze śmietaną, a następnie wlać z powrotem do garnka z zupą.
Krok 6. Zupę grzybową gotuj jeszcze przez chwilę na małym ogniu. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Przed podaniem udekoruj obficie natką pietruszki.
Przepis na zupę grzybową z makaronem
Alternatywą dla powyższego przepisu może być przepis na zupę grzybową z makaronem. Zupa grzybowa z makaronem bardzo często gości na naszych stołach i tę wersję grzybowej można zaserwować także na wigilijnym stole. Receptura przygotowania jest niemal identyczna, jak przedstawiliśmy powyżej. Różnica polega jedynie na tym, iż używamy mniejszej ilości ziemniaków lub całkowicie z nich rezygnujemy na rzecz makaronu, który układamy na talerzach i zalewamy grzybowym wywarem. Jakiego makaronu użyć? Mogą to być klasyczne nitki, jednak najlepiej zupa grzybowa smakuje z makaronem domowej roboty.