Składniki na rybę po cygańsku
Do przygotowania ryby po cygańsku będziesz potrzebować:
- 1 kg filetów z białej ryby (np. mintaj, dorsz, morszczuk),
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 płaska łyżka soli,
- 1 słoik marynowanej papryki,
- 3 duże cebule,
- 3 liście laurowe,
- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżki ketchupu pikantnego,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3 łyżki octu,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- mąka kukurydziana,
- pół szklanki oleju,
- pół szklanki wody.
Jeśli chcesz, możesz dodać do niej także marynowane grzybki lub podsmażone pieczarki.
Sprawdź również: Ta ryba bije na głowę wigilijnego karpia. Nie ma ości, jest zdrowa i niebiańsko smaczna
Ryba po cygańsku — sposób przygotowania
Filety z ryby pokrój na mniejsze kawałki, dopraw solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące kukurydzianej. Na patelni rozgrzej olej i usmaż rybę z każdej strony na lekko brązowy kolor. Odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przygotuj sos. Do garnka wlej 2 łyżki octu oraz po pół szklanki oleju i wody. Dodaj ketchup, koncentrat oraz dopraw białym pieprzem i solą.
Sprawdź również: Dodaj ten składnik do kompotu z suszu. Goście będą "wyrywać sobie" szklanki z rąk
Dorzuć także liście laurowe i ziele angielskie. Całość zagotuj. W międzyczasie pokrój paprykę marynowaną na paski lub w kostkę, a cebulę w pióra bądź drobną kostkę i sparz wrzątkiem. Cebulę i paprykę dorzuć do marynaty i chwilę pogotuj. Na dnie głębokiego naczynia żaroodpornego ułóż połowę ryby, zalej połową marynaty, następnie ułóż resztę ryby i polej resztą marynaty. Rybę po cygańsku wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
Zobacz też:
Dorzuć to do barszczu wigilijnego. Goście wyliżą talerze do ostatniej kropelki
To najlepsza pasta kanapkowa dla seniorów. Poprawia pamięć i chroni przed demencją
To najlepszy keks, jaki możesz zrobić na święta. Jest puszysty i nie wysycha