Wietnamska sałatka to eksplozja smaku w formie zieleniny. Brzmi niewinnie, ale ostrzegam – jak raz spróbujesz, to już będziesz patrzeć podejrzliwie na wszystkie inne sałatki. Azjatycką kuchnię uwielbiam od dawna, choć muszę przyznać, iż z tą wietnamską byłam raczej na „dzień dobry” niż na „kocham cię”. Aż tu nagle – bum! – trafiłam na tę wietnamską sałatkę w restauracji i przepadłam. Jak zakochanie od pierwszego kęsa. No to wróciłam do domu, odpaliłam przepis i… voilà!
Wietnamska sałatka – wygląda tak dobrze, iż aż szkoda jeść… ale tylko przez pierwsze 5 sekund
Wietnamska sałatka to nie byle jaka zielenina z jogurtem na wierzchu. To smakowy rollercoaster z prostych składników, które po spotkaniu z aromatycznym sosem zaczynają grać pierwsze skrzypce. W mojej wersji znalazły się biała i czerwona kapusta, sałata rzymska, marchewka, czerwona cebula, edamame (tak, wiem, raczej japońskie, ale kto by się czepiał – Azja to jednak Azja), no i tona świeżej kolendry.
Jako źródło białka wybrałam kurczaka – klasycznie ugotowanego w lekko osolonej wodzie z dodatkiem trawy cytrynowej. Potem rozszarpałam go widelcem niczym bohaterka kulinarnego dramatu. Wyszedł idealnie – prawie tak drobny jak kapusta, ale znacznie bardziej fotogeniczny.
Czy edamame to typowo wietnamski składnik? Nie mam pojęcia. Ale w tej sałatce sprawdza się lepiej niż wielu ludzi na rozmowach o pracę. Serio.
Tip od serca (i żołądka)
Nie masz trawy cytrynowej? Spokojnie, nikt nie zabroni Ci użyć soku z cytryny i udawać, iż wszystko poszło zgodnie z planem. Serio, kuchnia to nie laboratorium – tu liczy się smak, a nie perfekcja. Wystarczy odrobina cytrusowej fantazji, żeby z najzwyklejszego fileta zrobić kurczaka cytrynowego, który doskonale odnajdzie się w towarzystwie świeżych warzyw i aromatycznego sosu. Taki kurczak cytrynowy może choćby nie wiedzieć, iż nie był w Wietnamie – ale Ty będziesz wiedzieć, iż właśnie stworzyłaś coś pysznego.
Z czym to jeść?
Z widelcem, pałeczkami, a jak trzeba – ręką prosto z miski, w pozycji półleżącej, w dresie, oglądając seriale o gotowaniu, których potraw i tak nigdy nie zrobisz. Wietnamska sałatka nie ocenia – nie pyta, czy masz serwis obiadowy, czy jesz ją z plastikowego pojemnika. Nie interesuje się Twoją dietą ani liczbą kalorii. Ona po prostu jest. I cieszy. Smakiem, kolorem, chrupkością i tą cudowną świeżością, którą tylko dobrze zamieszana wietnamska sałatka potrafi dać. Taka sałatka to trochę jak kumpel, który zawsze ma dobry humor i nigdy nie wypomina ci, iż znów zamówiłaś jedzenie zamiast gotować.
Dlaczego warto spróbować wietnamskiej sałatki?
Bo to sałatka, która naprawdę ma smak. I charakter. Można ją zjeść na zimno, więc lodówka robi za szefa kuchni. Biała i czerwona kapusta to duet idealny, nie tylko smakowy ale i kolorystyczny. Dwukolorowa surówka to moja specjalność, ale jeżeli kręcicie nosem na kapustę to spróbujcie tej sałatki jedyni z rzymską sałatą lub kapustą pekińską (no to z Wietnamu odjechałam do Chin i Włoch).
Marchewka i czerwona cebula to po prostu klasyka z kopniakiem koloru, który znajdziecie niemalże w każdej mojej sałatce. A małe, zielone edamame – niby nie wietnamskie, ale kto by się przejmował? No i ta świeża kolendra, przez jednych uwielbiana, a przez drugich nienawidzona. Jak dla mnie – dużo kolendry, bardzo dużo!

Wietnamska sałatka z kurczakiem i sosem chili
DrukujSkładniki:
Sałatka
50 g białej kapusty
50 g czerwonej kapusty
30 g sałaty rzymskiej
1 marchewka
50 g adamame
pęczek kolendry
kilka listków mięty
1 łyżka orzeszków ziemnych, grubo pokrojonych
1 filet z piersi kurczaka
1 trawa cytrynowa
1 l bulionu z kurczaka
sól i czarny pieprz do smaku
Sos z chili i limonki
1 czerwone chili
1 ząbek czosnku
1 mała czerwona cebula
1 łyżka octi winnego, białego
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki sosu rybnego
½ łyżeczki cukru trzcinowego
2 łyżki neutralnego oleju, np oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
Przygotowanie:
- Wlać bulion do garna, włożyć trawę cytrynową i filet z piersi kurczaka. Posolić i popieprzyć. Gotować przez 15 minut, nie dłużej, bo wtedy kurczak będzie suchy. Wyjąć kurczak i zawinąć w folię. Po ostygnięciu rozerwać widelcem wzdłuż włókien mięśniowych. Włoży ć do miski z warzywami.
- Poszatkować obie kapusty i sałatę rzymską. Umieścić w misce.
- Adamame blanszować w lekko osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzić soję i opłukać zimną wodą dla zachowania koloru.
- Dodać marchewkę i adamame do miski i wymieszać z resztą warzyw i kurczakiem. Na koniec dodać grubo pokrojoną kolendrę i orzechy ziemne. Lekko przemieszać i przełożyć sałatkę na talerz.
- Przygotować sos. Do małej miseczki włożyć drobno pokrojoną chili, cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wlać płynne składniki, dodać cukier i wymieszać sos łyżką.
- Polać sałatkę sosem i lekko przemieszać. Przed podaniem posypać dodatkowo świeżą kolendrą i orzeszkami. Smacznego!