Wietnamska kuchnia Linh: Skrzydełka z kurczaka

wietnamblog.pl 4 lat temu

Wietnamska kuchnia jest jednym z elementów, dla których tak uwielbiam ten kraj. Linh, moja żona gotuje znakomicie! Podzielę się z Wami przepisami moich ulubionych dań, byście mogli przenieść do Waszych domów azjatyckie smaki – dokładnie tak, jak robią to tutaj. Przepisy mają być autentyczne, więc będą pełne mięsa, glutenu, cukru i umami! Zacznijmy od skrzydełek kurczaka, przy których się trzęsę, wpadam w szał jedzenia i mogę pochłonąć ich ponad kilogram za jednym razem! Są tak uzależniające!

Przepis na skrzydełka w sosie miodowo-ketchupowo-sojowym

Składniki:

  • 8 skrzydełek kurczaka
  • 70 ml miodu
  • 60 ml ketchupu
  • 30 ml sosu sojowego
  • sól
  • 300 ml oleju do smażenia

Przepis

  1. Umyj skrzydełka i oskub z pozostałości piór. Przetnij, by podzieliły się na „pałkę” i „skrzydełko”. Następnie każdą część natnij 2-3 razy, by sól weszła głębiej.
  2. Umieścić mięso w misce i równomiernie posypać 1/2 łyżki soli. Zostawić na 5 minut.
  3. Zagotuj wodę w garnku i wsadź do wrzątku skrzydełka, na których cały czas jest sól. Gotuj przez 3 minuty. Wyjmij. Wsadź do zimnej wody. Osusz ręcznikiem papierowym.
  4. Rozgrzać 300 ml dowolnego oleju. Kurczaki smażyć w wysokiej temperaturze, aż nie staną się smakowicie zarumienione. Uważaj, by ich nie przypalić.
Usmażone skrzydełka.

5. Na patelnie wlej sos sojowy, ketchup i miód. Podgrzewaj mieszając na małym ogniu, aż zacznie bulgotać. Dodaj usmażone skrzydełka i mieszaj je z sosem przez około 3-4 minuty.

Wlej 30 ml sosu sojowego.
Następnie dodaj 60 ml ketchupu i 70 ml miodu.
Doprowadź do wrzenia na małym ogniu.
Wsyp skrzydełka.
Mieszaj przez 3-4 minuty na małym ogniu.

6. Rozkoszuj się narkotycznie smacznym kurczakiem! Chúc ngon miệng!

Oto kilogramowa porcja, którą z łatwością sam pochłaniam
Idź do oryginalnego materiału