Dziś przygotujemy danie, które nie jest tradycyjnym daniem wietnamskim, przez co nie posiada cool brzmiącej nazwy. Mieści się ono w kanonie azjatyckich smaków i niejednokrotnie gości na lokalnych stołach. Z pozoru podobne do naszych gołąbków, lub faszerowanej papryki – w praktyce prezentuje się o wiele egzotyczniej – zarówno dla oczu, jak i kubków smakowych. Przed Wami – cukinia faszerowana wieprzowiną, krewetkami i sosem sojowym, gotowana na parze.
Składniki:
- 1 duża i długa cukinia
- 350 – 400 gramów mielonego mięsa wieprzowego
- 350 – 400 gramów krewetek
- 1 jajko
- kilka gałązek szczypiorku
- sos sojowy
- sos rybny
- pieprz i sól
- umami (glutaminian sodu) – opcjonalnie
Przepis na faszerowaną cukinię po wietnamsku.
1. Umyj krewetki. Obierz z pancerza i usuń brud ze środka (robiąc nacięcie wzdłuż „kręgosłupa”).
2. Umyj cukinię i pokrój na 4-5 cm kawałki. Usuń łyżką środek z każdej części, zostawiając dno, by uformować coś na kształt kubeczków dyniowych.
3. Wieprzowe mięso mielone posiekaj nożem, by było jeszcze drobniejsze.
4. Odłóż na bok ilość krewetek odpowiadającą liczbie kubeczków z cukinii. Resztę bardzo drobno posiekaj.
5. Umieść w misce mięso wieprzowe, posiekane krewetki, jajko, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżki sosu rybnego, 1/4 łyżeczki soli, 2 łyżki posiekanego szczypiorku i opcjonalnie 1/2 łyżki glutaminianu sodu. Wszystko dokładnie wymieszaj używając pałeczek.
6. Wypchaj farszem zielone kubeczki po brzegi!
7. Przygotuj garnek do gotowania na parze – zgodnie z instrukcją na zdjęciach.
8. Od momentu zagotowania wody, gotuj na parze faszerowane cukinie przez 5-7 minut. Następnie otwórz garnek i na wierzchu każdego kubeczka umieścić krewetkę oraz wlej do niego po łyżce sosu sojowego. Zamknij garnek i gotuj przez kolejne 7 minut.
9. Wyjmij kubeczki i posyp je posiekanym szczypiorkiem. Witaj w krainie azjatyckich smaków. Smacznego!