
Zwyczaj święcenia pokarmów wywodzi się z wczesnochrześcijańskiej tradycji składania ofiar w postaci zbóż, owoców, chleba czy sera, za które chrześcijanie dziękowali Bogu. Dziś święconki błogosławione są w Wielką Sobotę, a spożywane w Niedzielę Zmartwychwstania.
Do kościoła przynosi się koszyczki, w których znajdują się, między innymi: jajka, chleb, wędlina, sól i pieprz, chrzan oraz ser. Koszyki ozdobione są najczęściej białą serwetą i przybrane bukszpanem – zieloną rośliną symbolizującą życie wieczne i nadzieję zmartwychwstania.
Ksiądz proboszcz Krzysztof Czerwiński poświęcił pokarmy w kościele pw. Św. Józefa: – Chlebie żywy, który zstąpiłeś z nieba i w Komunii Świętej dajesz życie światu, pobłogosław ten chleb i wszelkie świąteczne pieczywo na pamiątkę chleba, którym nakarmiłeś lud słuchający Cię wytrwale na pustkowiu i który po swoim zmartwychwstaniu przygotowałeś nad jeziorem dla swoich uczniów. Baranku Boży, który zwyciężyłeś zło i obmyłeś świat z grzechów, pobłogosław to mięso, wędliny i wszelkie pokarmy, które będziemy jedli na pamiątkę Baranka paschalnego i świątecznych potraw, które Ty spożyłeś z Apostołami na Ostatniej Wieczerzy. Pobłogosław także naszą sól, aby chroniła nas od zepsucia. Chryste, nasze życie i zmartwychwstanie, pobłogosław te jajka, znak nowego życia, abyśmy dzieląc się nimi w gronie rodziny, bliskich i gości, mogli się także dzielić wzajemnie euforią z tego, iż Ty jesteś z nami. Daj nam wszystkim dojść do wiecznej uczty Twojej tam, gdzie Ty żyjesz i królujesz na wieki wieków.
pś
















