W Wielką Sobotę zgodnie z wielowiekową tradycją, katolicy odwiedzają swoje parafie, aby poświęcić pokarmy, które następnie trafią na stół wielkanocnego śniadania. W święconce – bo tak nazywa się ten koszyk – nie może zabraknąć symbolicznych produktów: jajek, chleba, wędliny, soli, chrzanu, kawałka ciasta i baranka. Każdy z nich ma swoje znaczenie i głęboko zakorzenione miejsce w polskiej kulturze. Jajko symbolizuje nowe życie, chleb – ciało Chrystusa, wędlina – dobrobyt po okresie Wielkiego Postu, sól – oczyszczenie i ochronę przed złem. Baranek (najczęściej cukrowy) oznacza zwycięstwo życia nad śmiercią, chrzan – siłę i zdrowie, a ciasto, najczęściej babka, dawniej było dowodem zaradności gospodyni.
Koszyki przyozdabia się gałązkami borówki i koronkowymi serwetkami, często z haftami lub nadrukami o tematyce religijnej. Zgodnie z tradycją, poświęcone produkty można zjeść dopiero podczas wielkanocnego śniadania – najlepiej po porannej mszy rezurekcyjnej.
Dziś z aparatem odwiedziliśmy Konarzyce, gdzie przy remizie święcono wodę i pokarmy. Zajrzeliśmy także do kościoła pw. Bożego Ciała w Łomży oraz przed łomżyńską katedrę. Mieszkańcy licznie przybyli z pięknie przygotowanymi koszyczkami – każdy inny, każdy wyjątkowy. Zobaczcie naszą galerię zdjęć!