Wiele osób spożywa je codziennie na śniadanie. Największe "bomby cukrowe"

kobieta.gazeta.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: manulimage//shutterstock


W ostatnich latach wielu z nas stara się ograniczyć spożywanie cukru. Jednak często zapominamy o tym, iż znajduje się on nie tylko w słodyczach. Oto trzy produkty, na które powinniśmy uważać, jeżeli zależy nam na zmianie nawyków żywieniowych na lepsze.
Lekarka Angelika Szymańska na swoim profilu na Instagramie często dzieli się ze swoimi obserwatorami wskazówkami dotyczącymi zdrowego stylu życia. Niedawno w jednym ze swoich najnowszych postów poruszyła temat największych "bomb cukrowych". "Masz wrażenie, iż jesz zdrowo, ale efekty nie są takie, jakich oczekujesz? Być może to przez ukryty cukier, który trafia do Twojego jadłospisu w pozornie niewinnych produktach" - napisała lekarka.


REKLAMA


Zobacz wideo Czego powinniśmy unikać w diecie? "Parówki, konserwy"


Pokazała "bomby cukrowe". Możesz je mieć w swojej kuchni
Pierwszy produkt, o którym wspomina Szymańska, to płatki śniadaniowe. Wydaje się on szybkim i smacznym wyborem na pierwszy posiłek w ciągu dnia. Lekarka przypomina jednak, iż wiele produktów tego typu zawiera aż 25 g cukru na 100 g. "To jak kilka łyżeczek cukru w jednej porcji! Wybieraj płatki bez dodatku cukru lub zamień je na owsiankę z naturalnymi dodatkami" - napisała.


Kolejny produkt to białe pieczywo tostowe. "Chrupiące tosty na śniadanie? Pyszności, ale uważaj! Aż 56 g węglowodanów na 100 g, z czego 6 g to cukier! Częste jedzenie takiego pieczywa może powodować skoki cukru we krwi" - ostrzega Szymańska.
W zestawieniu lekarki znalazły się także owoce w puszce. "Owoce przecież są zdrowe, ale te pływają w syropie pełnym cukru. 11 g cukru na 100 g to już solidna dawka! jeżeli masz ochotę na owoce, wybieraj świeże lub mrożone, bez zbędnych dodatków" - zaapelowała.


Lekarka: Klucz to balans i zdrowe nawyki
Podsumowując swój wpis, Szymańska przypomniała, iż cukier często znajduje się w produktach, po których tego zupełnie się nie spodziewamy. "Nie daj się oszukać! Warto czytać etykiety i wybierać świadomie, bo cukier może ukrywać się choćby tam, gdzie się go nie spodziewasz. Klucz to balans i zdrowe nawyki!" - napisała. Jak często spożywasz cukier? Zachęcamy do udziału w naszej sondzie.
Idź do oryginalnego materiału