Został ci kawałek ciasta i nie wiesz, co z nim zrobić? Folia to jakiś pomysł. Ale mamy coś lepszego

kobieta.gazeta.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: fot. Aleksandra Michalska


Dobre ciasto ucieszy chyba każdego. Gdy jest idealne i "takie nie za słodkie", znika w całości podczas jednego posiedzenia. Zdarza się jednak, iż zostawiamy sobie kawałek albo dwa na następny dzień, do kawki. I tu pojawia się problem. Jak je przechowywać, żeby było ciągle świeże i obsychało?
Często instynktownie sięgamy po folię spożywczą albo aluminiową. Jednak nie każdy jest fanem takiego rozwiązania, bo łatwo w ten sposób zniszczyć dekoracje z polewy, kremu albo rozpaćkać galaretkę. Poza tym wiele osób woli ograniczać kontakt żywności z aluminium i plastikiem.

REKLAMA







Zobacz wideo Przepis na idealny tort bezowy. Poprawia humor!



Jak przechowywać ciasto? Nietypowy patent z pudełkiem
jeżeli należycie do tego grona lub po prostu wolicie bardziej estetyczne rozwiązania na przechowywanie ciast i tortów, może wam się spodobać patent ze zwykłym pudełkiem z pokrywką. Wiele osób posiada pojemniki do przechowywania jedzenia. Sprawdzą się tu idealnie, jednak nie używamy ich w standardowy sposób. W takim wypadku wkładanie i wyciąganie ciasta może wymagać nieco gimnastyki. Warto więc rozważyć, odwrócenie pojemnika.


Za spodnią część robić będzie pokrywka. Zaś to, w co normalnie włożylibyśmy jedzenie, będzie pełniło rolę "klosza". Tort lub ciasto przekładamy na wewnętrzną stronę pokrywki i przykrywamy pojemnikiem odwróconym do góry dnem. Sposób ten może brzmieć banalnie, jednak wcale nie jest taki oczywisty (jako "torciara", sama byłam zaskoczona tym pomysłem).





Został ci kawałek ciasta i nie wiesz, co z nim zrobić? Folia to jakiś pomysł. Ale mamy coś lepszego fot. Aleksandra Michalska


Z takiego pudełka łatwiej wyciągać ciasto
Taki patent na przechowywanie ciasta sprawi, iż nie zniszczymy go wizualnie, a jednocześnie unikniemy obsychania biszkoptu i kremów w lodówce. Poza tym z takiego odwróconego pojemnika zdecydowanie łatwiej wkładać i wyjmować ciasto. Można je też sprawniej pokroić - należy jednak uważać, by na samym końcu docisnąć nóż, a nie nim przesuwać, by nie porysować pokrywki. Jakie ciasta najbardziej lubicie? Zachęcamy do udziału w sondzie i komentowania.
Idź do oryginalnego materiału