Większość wyrzuca obierki z ziemniaków. Ewa Wachowicz przygotowuje z nich prawdziwe cudo

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Rosół z obierek - Pyszności; foto: Canva


Jeśli jesteś jedną z tych osób, które obierki od ziemniaków traktują tylko i wyłącznie jako odpad, koniecznie przeczytaj ten artykuł. Dowiesz się z niego, w jak oryginalny sposób potrafi je wykorzystać sama Ewa Wachowicz. Rosół z obierek – przyznaj, iż nie znałeś dotąd tego patentu!

Praktykowanie zasad zero waste może być nie tylko pożyteczne dla środowiska i portfela, ale również zaspokoić wybredne wymagania naszych żołądków. Tak właśnie do sprawy obierek po ziemniakach podeszła Ewa Wachowicz. To nie jest tak, iż wykorzystała je w jakiś dziwny, rewolucyjny, a tak naprawdę zupełnie niepraktyczny sposób. Co to, to nie.

Rosół z obierek – Pyszności; foto: Canva

Ewa Wachowicz stworzyła przepis na rosół z obierek. Obierając więc kartofle na drugie danie, możesz też dostać w pakiecie zupę. I to nie byle jaką. Jest pyszna, aromatyczna, a uczucie uniknięcia marnotrawstwa jest niezastąpione.

Nie przedłużajmy więc i pokażmy, jak Ewie Wachowicz udało się stworzyć coś z niczego.

Rosół z obierek według Ewy Wachowicz

Składniki na rosół:

  • obierki z 6 dużych ziemniaków
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • mieszanka przypraw (liście laurowe, ziele angielskie, majeranek)
  • gałązka lubczyku

Składniki na knedelki do rosołu:

  • 300 g wątroby wieprzowej lub drobiowej
  • 1 bułka namoczona w mleku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • ½ łyżeczki majeranku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • ½ szklanki bułki tartej

Sposób przygotowania:

Rosół z obierek – Pyszności; foto: Canva

Aby przygotować rosół z obierek, blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na nią obierki z ziemniaków. Dopraw solą i pieprzem, skropl oliwą i piecz przez 30 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.

Warzywa obierz. Cebulę pokrój na ćwiartki, a marchewki i selera na grube kawałki. Teraz wsadź je do garnka i zalej 1,5 l wody. Dodaj natkę pietruszki i ząbek czosnku. Dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim i majerankiem. Gotuj przez godzinę.

Po tym czasie przecedź wywar i dopraw solą i pieprzem. Następnie wrzuć do niego obierki z ziemniaków, lubczyk i gotuj kolejne 20 minut. Przecedź.

Ze zmielonej wątroby i reszty składników (poza bułką tartą) na knedelki wyrób jednolitą masę. Dopiero wtedy zacznij dodawać bułkę – rób to stopniowo, do momentu, w którym masa stanie się wystarczająco gęsta. Teraz możesz uformować z niej kulki i ugotować w osolonym wrzątku. Tak przygotowane knedliki będą idealnie pasowały do rosołu z obierek.

Skoro mowa o domowych pysznościach, rzuć okiem na ten przepis na kluski leniwe z owocami. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Idź do oryginalnego materiału