Weź oreo lub podobne ciasteczka i zrób z nich sernik. Zdradzamy hitowy przepis

g.pl 18 godzin temu
Kto z nas nie lubi od czasu do czasu skusić się na słodycze? jeżeli masz ochotę na pyszne ciasto, to zdecydowanie lepszym wyborem będzie zrobienie go w domowym zaciszu, niż pójście na łatwiznę i kupienie gotowego produktu w pobliskiej cukierni. Skorzystaj z naszego przepisu na sernik oreo, a twoje podniebienie ci podziękuje!
Sernik oreo to deser, który zachwyci wszystkich twoich domowników. Kremowa konsystencja masy serowej świetnie łączy się z niebanalnym smakiem ciasteczek oreo. Ciasto to jest idealną propozycją na rodzinne spotkanie, urodziny czy chwilę słodkiego zapomnienia w ciągu zabieganego tygodnia.


REKLAMA


Zobacz wideo Najprostszy minisernik z Oreo


Sernik oreo - przepis krok po kroku
Składniki potrzebne, aby przygotować masę serową na sernik oreo na zimno to:


3-4 jajka
1 kg tłustego twarogu z wiaderka (do sernika najlepiej użyć twarogu trzykrotnie mielonego; jeżeli wybierzecie twaróg o zawartości do 12% tłuszczu, to do masy dodajcie 4 jajka, natomiast jeżeli ser będzie miał 18% tłuszczu, to należy dodać 3 jajka)
100 g drobnego cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g ciasteczek oreo lub podobnych


Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski


Do przygotowania spodu naszego sernika oreo będziemy potrzebować:


50 g masła
200 g ciasteczek oreo lub podobnych (tylko czarne części, bez nadzienia)


Natomiast do przygotowania kremu musimy przygotować:


200 g sera mascarpone
200 g śmietany kremówki 36%
2 płaskie łyżki cukru pudru


Ciasteczka oreo możemy wykorzystać także do dekoracji sernika. Potrzebować będziemy 4 całe ciasteczka przekrojone na pół oraz 4 łyżki tylko czarnych części ciasteczek.


Pamiętajmy, iż wszystkie produkty potrzebne do przygotowania sernika oreo powinny być w temperaturze pokojowej (poza produktami na krem). Przedstawione proporcje będą odpowiednie do przygotowania ciasta w tortownicy o średnicy 26 centymetrów.
Jak przygotować sernik oreo z sera z wiaderka?
Na początku zajmiemy się przygotowaniem spodu ciasta. Masło rozpuszczamy, a następnie mieszamy z pokruszonymi ciasteczkami oreo. Możemy użyć do tego blendera czy melaksera. Powstałą masę przekładamy do tortownicy (wcześniej wykładamy ją papierem do pieczenia) i równomiernie rozkładamy na całej powierzchni, dociskając do dna.
Teraz możemy zabrać się za przygotowanie masy serowej. Wszystkie składniki (za wyjątkiem ciasteczek) dokładnie mieszamy za sobą do połączenia składników. Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Ciasteczka kroimy na ćwiartki i wciskamy w masę serową.


Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200ºC i pieczemy przez 10 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 100ºC i sernik oreo pieczemy przez kolejne 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, ale nie wyjmujemy jeszcze naszego ciasta. Zostawiamy je w piekarniku do momentu, aż temperatura obniży się do 50ºC. Po tym czasie sernik wystawiamy z piekarnika, wyjmujemy z formy i zostawiamy na blacie do całkowitego przestudzenia.


Teraz możemy przygotować krem. Do chłodnej misy miksera wlewamy zimną śmietanę i zaczynamy ubijanie. Pod jego koniec dodajemy porcjami cukier puder. Śmietana powinna być bardzo sztywno ubita. Następnie do masy dodajemy porcjami mascarpone i mieszamy na wolnych obrotach do połączenia składników. Tak przygotowaną masę wykładamy na sernik.
Czas na dekorację. Sernik posypujemy pokruszonymi ciasteczkami oreo, a w równych odstępach na obwodzie sernika możemy powbijać ćwiartki ciasteczek. Nasz sernik jest już gotowy. Smacznego!
Sernik oreo na zimno. Sprawdź, jak łatwo go przygotować
jeżeli nie lubisz przygotowywać ciast, które trzeba piec w piekarniku, to sernik oreo będzie świetnym wyborem. Jego przygotowanie jest dość szybkie i łatwe. Ciasto podawane na zimno świetnie sprawdzi się także w letnie popołudnia, kiedy każdy z nas potrzebuje nieco ochłody. Sam przekonaj się, iż jego wykonanie jest dziecinnie proste, a smak zachwyci każdego fana słodkości.
Aby przygotować sernik oreo na zimno, będziemy potrzebować:


100 g masła
1 kg sera z wiaderka
100 g cukru pudru
200 ml śmietany 30%
250 g ciasteczek oreo (tylko czarne części) + 12 sztuk do dekoracji
4 łyżeczki żelatyny
100 ml gorącej wody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Na początku ciasteczka (tylko czarne części) kruszymy i łączymy z roztopionym masłem. Całość wykładamy na spód tortownicy i umieszczamy w lodówce na około pół godziny.
Następnie żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. W zimnym naczyniu ubijamy śmietanę (musi być bardzo dobrze schłodzona). W oddzielnej misce mieszamy ser, ekstrakt waniliowy i cukier puder. Do masy dodajemy ubitą wcześniej śmietanę i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę i ponownie mieszamy do momentu, aż składniki się połączą.
Do masy wkruszamy ciasteczka oreo i delikatnie mieszamy. Całość wylewamy na przygotowany wcześniej spód, równomiernie rozprowadzamy i ponownie wstawiamy do lodówki na około sześć godzin, ale najlepiej zostawić sernik oreo w lodówce na całą noc. Tuż przed podaniem ciasto dekorujemy pokruszonymi ciasteczkami. Smacznego!
Idź do oryginalnego materiału