W karnawale na naszych stołach goszczą zwykle faworki i pączki, a Polacy są mistrzami w ich przygotowywaniu. Pyszne łakocie robi się również w innych zakątkach Europy. Na przykład dzisiejszy przepis na pączki sięga korzeniami kuchni włoskiej. Frittelle z rodzynkami to pyszna przekąska idealna na karnawał. Przepis to bułka z masłem dla wszystkich.
Przepis na Frittelle veneziane powstał w XVIII wieku w Republice Weneckiej. Klasyczna receptura zawiera mleko kozie i smalec, ale z czasem uległa drobnej modyfikacji i dziś wiele osób używa mleka krowiego i oleju roślinnego. Koniecznie wypróbuj przepis na tę odsłonę pączków weneckich. To same proste i tanie produkty spożywcze, które na pewno masz w kuchni. Pączki weneckie wychodzą pulchne, rumiane i pyszne – urzekają smakiem i wyglądem. Sprawdź przepis i smaż je przez cały okres karnawału. Twoi domownicy z pewnością ci podziękują.
Przepis na pączki weneckie
Składniki:
▫︎ 2 jajka,
▫︎ 300 g mąki pszennej,
▫︎ 50 g cukru,
▫︎ odrobina soli,
▫︎ 200 ml mleka,
▫︎ 12 g świeżych drożdży,
▫︎ 80 g rodzynek,
▫︎ 3 łyżki cukru pudru,
▫︎ olej do smażenia.
Wykonanie:
1. Rodzynki moczymy w gorącej wodzie.
2. Mąkę przesiewamy do naczynia, lekko solimy.
3. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy cukier i drożdże, mieszamy i odstawiamy.
4. Rodzynki wyjmujemy z wody i osuszamy.
5. W misce łączymy zaczyn z mąką, jajkami i rodzynkami, mieszamy na zwarte ciasto, okrywamy je folią i odstawiamy na dwie godziny.
6. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Gdy osiągnie temperaturę około 175 stopni, łyżką bierzemy porcje masy, a potem przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy ją do tłuszczu.
7. Smażymy pączki do momentu, aż się zarumienią przez ok. 2-3 minuty.
8. Wyjmujemy łyżką z dziurkami wprost na talerz wyścielony ręcznikiem kuchennym. Gdy nieco ostygną, otulamy je w cukrze i podajemy.
Polecamy także przepis na ciasto z mandarynkami.