Wege carpaccio z pomidorów z chrupiącym panko, smakową oliwą i parmezanem

masteofficial.com 2 miesięcy temu

Sezon na pomidory to doskonały moment, by cieszyć się ich pełnią smaku i aromatu. Najlepsze do przygotowania carpaccio z pomidorów będą soczyste pomidory bawole serca lub słodkie pomidory malinowe. Mój przepis to lekka i orzeźwiająca propozycja na letnie dni, która zadowoli zarówno wegetarian, jak i wegan. Smakowa oliwa, chrupiące panko i aromatyczny parmezan tworzą harmonijną kompozycję, która z pewnością oczaruje Twoje podniebienie. Aby dostosować przepis do diety wegańskiej, wystarczy zamienić masło na oliwę, a parmezan na płatki drożdżowe. Spróbuj i zachwyć się prostotą i wyrafinowanym smakiem. W ten sposób podane pomidory będą ciekawym uzupełnieniem letnich grilli.

Składniki na wege carpaccio z pomidorów z chrupiącym panko, smakową oliwą i parmezanem:

  • 1 pomidor bawole serce
  • 5 oliwek z migdałami
  • 5 oliwek kalamata
  • 5 dużych kaparów
  • 5 ząbków czosnku marynowanego w oleju
  • garść bazylii
  • 4 łyżki panko
  • 1 łyżka masła
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • parmezan do posypiania
  • opcjonalnie* kiełki do posypania
    Przyprawy: czosnek niedźwiedzi, papryczka aleppo / płatki chilli, sól oraz pieprz

Zarówno patelnię jak i słynną tarkę Microplane, kórych używam w poniższym filmie znajdziesz w moim sklepie.
Kliknij tutaj, aby zobaczyć kultowy zester Microplane.
Kliknij tutaj, aby zobaczyć moją ulubioną patelnię ze stali węglowej.

@maste_official

Carpaccio z pomidorów ••• Tarka którą używam w filmie to słynny Microplane – Możecie kupić ją w moim sklepie www.masteofficial.com ••• #pomidory #pomidor #wegeprzepisy #wegetariańskie #waszamarcysia #markawlasna

♬ Serenidade – Vincenzo Crimaco

Sposób przygotowania wege carpaccio z pomidorów z panko i parmezanem:

Krok 1
Przygotowanie smakowej oliwy:

  • Owoce kaparów kroimy w plasterki.
  • Oliwki zielone także kroimy w cienkie plasterki, oliwki kalamata drobno siekamy.
  • To samo robimy z marynowanym czosnkiem oraz bazylią.
  • Przekładamy wszystko do miseczki i ścieramy garść parmezanu.
  • Dodajemy także oliwę, świeżo mielony pieprz i ocet balsamiczny.
  • Dokładnie wszystko mieszamy.

Krok 2
Przygotowanie chrupiącej posypki i carpccio z pomidorów

  • Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wsypujemy panko.
  • Podsmażamy, aż będzie złociste.
  • Dodajemy łyżeczkę czosnku niedźwiedziego i szczyptę soli. Dobrze mieszamy.
  • Pomidory kroimy najcieniej jak to możliwe i układamy na dużym talerzu.
  • Polewamy je marynowaną oliwą i posypujemy płatkami parmezanu.
  • Na koniec oprószamy wszystko chrupiącym panko, solą w płatkach i opcjonalnie kiełkami.

Smacznego,
Wasza Marcysia!

Idź do oryginalnego materiału