Kawa towarzyszy nam prawie codziennie. Warto więc wzbogacić ją o pewien składnik, za pomocą którego wesprze ona naszą odporność. Wystarczy, iż zaparzymy ją tak, jak robi się to w Wietnamie. Zapewni nam ona nie tylko pobudzenie, ale i interesujące doświadczenie smakowe, a także zdrowie. Wyjaśniamy, jak przyrządzić kawę po wietnamsku
Kawa po wietnamsku - co warto o niej wiedzieć?
Kawa cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Nic dziwnego, ponieważ nie tylko świetnie smakuje i pobudza, ale i może przynosić korzyści dla naszego organizmu. Zwłaszcza gdy wzbogacimy ją o pewne składniki tak jak w przypadku kawy po wietnamsku.
W Wietnamie kawę parzy się w specjalnym zaparzaczu - Phin. Parzenie jej jest wręcz pewnym rytuałem dla miejscowych, ponieważ opiera się ono nie tylko na zalaniu wrzątkiem rozpuszczalnego proszku lub zwykłej kawy sypanej, ale zajmuje kilka, a choćby i kilkanaście minut.
Do kawy po wietnamsku dodaje się mleko skondensowane, które jest słodsze oraz bardziej gęste niż zwykłe mleko. Dzięki temu składnikowi napój nabiera aksamitności i delikatności. Oprócz tego w kawie tej pojawia się również jeden bardzo istotny produkt, który nie tylko wpływa na smak, ale i adekwatności napoju. Mowa o żółtku.
Czytaj również: Wspomaga odporność i ułatwia odchudzanie. Mało kto wie, iż można z niego zrobić syrop
Dlaczego ta kawa jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa?
Dodanie żółtka do kawy jest świetnym pomysłem, ponieważ obfituje ono w duże ilości białka oraz niezbędnych składników odżywczych. Struktura żółtek zawiera substancję nazywaną plazmą, która posiada immunoglobulinę Y, działającą przeciwko niektórym antygenom, a w szczególności przeciw bakteriom, dzięki czemu skutecznie zwiększa odporność organizmu.
Co więcej, żółtka jaj potrafią korzystnie wpływać na poziom cholesterolu, niwelować stany zapalne oraz obniżać ciśnienie krwi. Dodatkowo żółtka poprawiają również funkcjonowanie układu nerwowego, ułatwiając zapamiętywanie oraz panowanie nad stresem.
Jak przygotować kawę po wietnamsku? To prostsze niż myślisz
Kawy po wietnamsku możemy spróbować w swoim domu, samodzielnie ją przygotowując. Najlepiej wyposażyć się w zaparzacz, który nam to ułatwi. Wystarczy, iż zaparzymy w nim czarną kawę, a w międzyczasie ubijemy żółtko wraz z 45 ml mleka skondensowanego. Produkty należy ubijać przez kilka minut, aż powstanie żółta, puszysta piana. Następnie wylewamy ją powoli na zaparzoną kawę i gotowe.
Natomiast, jeżeli nie mamy zaparzacza w domu, to wystarczy w takim sam sposób ubić jajka i mleko skondensowane, a następnie zaparzyć małe espresso z sypanej kawy. Przecedzamy i przelewamy je do filiżanki, a na koniec nakładamy piankę na powierzchnię napoju.
Zobacz też:
Dorsz i łosoś się przy niej chowają. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą
Przepis na rogaliki dla zabieganych. Wystarczą 2 składniki i 20 minut
Polacy jedzą zbyt rzadko. Nie wiedzą, iż poprawia odporność, obniża cholesterol i pozwala schudnąć