Wawa gastro-histro 17.10.2024-17.04.2025 Warszawa

nn6t.pl 1 tydzień temu

Jedzenie zajmuje istotne miejsce w historii społecznej miasta. Kształtuje poczucie odpowiedzialności społecznej i relacje międzyludzkie, formuje przestrzeń miejską, a tendencje w żywieniu odzwierciedlają zachodzące zmiany związane z rozwojem wiedzy czy higieną. Dzieje Warszawy kluczem kulinariów, w tym miejskiej gastronomii, opowiada wystawa Na miejscu i na wynos. To osiem wieków stołecznej historii żywienia pokazanych przez odkrycia archeologiczne, przedmioty codziennego użytku, archiwalia, fotografie, dzieła sztuki dawnej i nowoczesnej. Narrację otwierają dawne sposoby przygotowania i przechowywania jedzenia. Dalej, możemy się przekonać, jak istotną częścią kultury jest to, co jemy i jak serwujemy potrawy. Ekspozycja przybliża też tradycję warszawskiego jedzenia ulicznego i zbiorowego – handelków, kawiarnianych ogródków i pikników nad Wisłą. Perspektywę historyczną dopełnia artystyczne spojrzenie na przygotowanie i spożywanie posiłków. Na wystawie zobaczymy prace dawnych i współczesnych artystów i artystek m.in.: Rafała Milacha, Poli Dwurnik, Doroty Podlaskiej, Jana Piotra Norblina, Konrada Brandla czy Aleksandra Minorskiego.

17.10.2024-17.04.2025
Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska
Muzeum Warszawy, Rynek Starego Miasta 32

Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska, Joanna Bębenek na podstawie ilustracji autorstwa Marty Tomiak

Idź do oryginalnego materiału