Tahini rolls. Cynamonki w wersji cypryjskiej
Tahini rolls to wypiek, który do złudzenia przypomina tradycyjne cynamonki. Jednak rzeczony specjał różni się od innych wariantów pewnym niecodziennym składnikiem. Chodzi o pastę tahini, czyli pastę przyrządzoną na bazie nasion sezamu. Z takim dodatkiem wypiek nabiera wyjątkowego smaku. Co więcej, w przepisie wykorzystywany jest cynamon cejloński, który różni się nieco smakiem od tradycyjnego cynamonu.
Przeczytaj też: Te bułeczki pokochasz od pierwszego kęsa. Przepis na cynamonki w kształcie serca
Zrób tahini rolls i zaskocz swoich gości cynamonkami w oryginalnym wydaniu. Z pewnością wielu z nich będzie zaskoczonych zarówno smakiem, jak i składnikami użytymi do przygotowania tego wypieku. Na pewno spytają cię o przepis!
Jak zrobić tahini rolls? Zaskocz swoich gości niecodziennym wypiekiem
Do tahini rolls potrzebne będą dobre jakościowo składniki. Sam proces przygotowania niecodziennych cynamonek nie jest zbyt skomplikowany i powinna z nim sobie poradzić każda osoba, która w przeszłości miała do czynienia z pieczeniem ciasta. Poniżej lista składników:
- 500 g tortowej mąki pszennej;
- 2 jajka;
- 120 g cukru;
- 16 g drożdży w proszku;
- 1 paczka proszku wanilinowego;
- około 140 ml mleka;
- około 120 g masła;
- około 220-250 g pasty tahini;
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego lub zwykłego.
Sposób przygotowania:
- Weź dużą miskę i umieść w niej 500 g mąki, wbij dwa jajka, dosyp odmierzone 50 g cukru, paczkę cukru wanilinowego oraz drożdże. Podgrzej mleko (niech będzie ciepłe, nie gorące) i wlej je do pozostałych składników. Całość porządnie wymieszaj i wyrabiaj przez około 10 minut. Potem dodaj odmierzone 100 g masła (najlepiej, by było ciepłe – wtedy łatwiej się będzie mieszać). Wyrabiaj kolejne 5 minut. Odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia (pod przykryciem).
- W osobnej misce umieść pastę tahini. Dodaj do niej cynamon oraz pozostały cukier. Wszystko dokładnie pomieszaj, aż powstanie jednolita masa.
- Gdy ciasto będzie gotowe, dzięki wałka uformuj z niego prostokąt. Posmaruj całość nadzieniem z pasty tahini i zawiń je w rulon. Następnie podziel powstały rulon na około 12-15 części.
- Powstałe bułeczki umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw je na około pół godziny (również pod przykryciem).
- Rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni Celsjusza. Przed włożeniem do niego cynamonek, posmaruj je z wierzchu masłem. Piecz bułeczki około 20-25 minut. Kontroluj je co jakiś czas – będą gotowe, gdy się porządnie zarumienią.
Gotowe cynamonki możesz podawać między innymi z sosem na bazie serka Philadelphia. Popularnym dodatkiem jest również budyń lub serek homogenizowany.
Zobacz też:
Nazywają go złotem Syberii. To prawdziwa bomba witaminowa
Ta zupa wzmacnia i rozgrzewa lepiej niż rosół. Jesienią gotuję ją co weekend
Przysmak kawalera jest idealny do czyszczenia lodówki. Wystarczy go nie przypalić